U bent hier
Waarom en hoe een teek verwijderen

Je moet een teek die zich op je huid heeft vastgezet, meteen verwijderen. Met meteen bedoelen we binnen de 12 uur. De teek kan besmet zijn met een bacterie die bij de mens de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je de teek binnen een dag na de 'beet' verwijdert, krijgt de bacterie in de teek geen kans zich in jouw lichaam te vestigen.

De teek wordt vooral door een bacterie besmet als hij nog in het larf- en nimfstadium zit. Larven en nimfen gebruiken vooral kleine zoogdieren als gastheer. Knaagdieren (vooral bosmuizen, woelmuizen en spitsmuizen maar ook egels, merels) zijn hun favoriete gastheer.

Waar en wanneer komen teken voor?

Teken komen vooral voor van de maanden juni tot oktober. Bij zachte winters kan dit al van maart tot november. Eigenlijk zijn ze er heel het jaar, maar echt actief worden ze pas bij een omgevingstemperatuur boven 10 graden.

In België komen ze veel voor in de Antwerpse en Limburgse Kempen, in de Ardennen en in het Zoniënwoud.

Welke ziektes dragen teken over?

Teken kunnen een aantal infecties overdragen, waarvan ziekte van Lyme de meest frequente is. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Borrelia burgdorferi) die zich in de darm van de teek bevindt. In België krijgen meer dan 500 mensen per jaar de ziekte van Lyme.

Hoe een tekenbeet voorkomen?

Draag bij activiteiten in het bos, in weilanden en hoog gras preventief lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Geen gezicht, maar stop toch je broekspijpen in je sokken!

Hoe een teek opsporen?

Het is belangrijk om na de activiteiten in bos, weiland en hoog gras, ’s avonds naar teken te zoeken op het lichaam. Bij zo een lichaamsinspectie moet je echt het volledige lichaam inspecteren.

Een teek kan zich namelijk overal vastbijten; bij voorkeur op plaatsen zoals de liezen, in knieholtes en oksels, in de bilspleet, aan de rand van je ondergoed, achter de oren en in of bij de haargrens achter in de nek.

Hoe een teek verwijderen?

Zorg er voor dat je een teek binnen 24 uur nadat ze op je lichaam terechtkwam, verwijdert. Dit om besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen.

Bij tekenverwijdering gebruik je best een tekentang die je bij de apotheek kunt verkrijgen.

  • Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en duw zeker niet op het achterlijf
  • Noteer de dag van de beet/verwijdering en ook de locatie, dit is belangrijk bij de diagnose van de ziekte van Lyme
  • Trek de teek er in één keer uit, draaibewegingen zijn niet nodig
  • Normaal komt de teek in zijn totaliteit met kop en al los
  • Opgelet: de teek leeft nog bij verwijdering. Duw ze daarom na verwijdering kapot, bijvoorbeeld tussen twee keukendoekjes
  • Mocht de teek toch niet volledig uit de huid verwijderd zijn, raadpleeg dan een arts!
  • Was je handen achteraf
  • Ontsmet de plaats waar de teek zat met ontsmettingsalcohol
  • Ontsmet ook de tekentang

Dr. J. Vanoeteren - Mensura.

Waarom en hoe een teek verwijderen Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane