U bent hier
Van sportleerkracht tot officier bij de brandweer

“Tijdens mijn studies licentiaat sportwetenschappen was het niet mijn bedoeling om beroepsbrandweerman te worden, laat staan officier. En kijk mij nu,” lacht kapitein Martijn Stassen. “Nu ben ik zelfs verantwoordelijk voor de dienst Logistiek. Ook nooit gedacht!” Toch staat hij elke dag enthousiast op voor zijn job als brandweerofficier. We vissen graag voor jou uit waarom!

“Als tiener en prille twintiger was het mijn droom om het te maken in het handbal. Na mijn universitaire studies werd ik trainer bij de handbalfederatie, waardoor ik aan de slag kon in de topsportschool in Hasselt. Daar was toen nog een afdeling handbal. Tegelijk gaf ik ook handbaltrainingen aan de nationale jeugdselecties.”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Terzijde toch even vermelden: Martijn had in Hasselt wel al de jeugdbrandweer doorlopen en mag majoor Marc Ceyssens en ere-adjudant brandweerman Frans Ceyssens met ‘nonkel’ aanspreken. Het bloed kruipt dus toch waar het niet gaan kan… “De subsidies voor de afdeling stopten en dus had ik geen werk meer. Op de dag van het nieuws dat de afdeling ging sluiten, besloot ik om toch bij de brandweer te gaan.”

Van Antwerpen naar Hasselt

Ondanks zijn verleden bij de jeugdbrandweer duurde het wel een jaar voor Martijn aangeworven werd. Hij startte uiteindelijk in Antwerpen als beroepsbrandweerman, met specialisatie DGH. “Toen ik in Antwerpen begon, kwamen er ook in Hasselt functies voor beroeps & vrijwilliger vrij. Daar heb ik dan ook voor gesolliciteerd. Op die manier kwam ik vrij snel in Hasselt terecht: hetzelfde werk op een kwartier fietsen van thuis in plaats van dagelijks een uur enkele rit richting Antwerpen.”

Van Hasselt naar Tongeren

Martijn was 5 jaar beroepsbrandweerman in onze zone toen er een functie voor een officier sector Zuid vacant verklaard werd, met standplaats Tongeren. “Ik was best geïnteresseerd in hoe de zaken op zonaal gebied georganiseerd werden. Heel dat dynamische proces van de zonevorming en de transitie van al die posten, dat leek me een boeiende uitdaging waar ik graag deel van wilde uitmaken. Bovendien was Tongeren mijn tweede thuis: enerzijds door mijn verleden binnen de handbal in Tongeren en anderzijds door mijn schoonfamilie die van Tongeren is.”

Plezante uitdaging

“Brandweerman zijn is heel afwisselend en je hebt elke dag wel een interventie, groot of klein. Dat is als officier wat beperkt. Mijn dag is nu minder afwisselend maar de taken die ik heb zijn enorm gevarieerd. Ik doe hele concrete taken maar denk ook mee op beleidsniveau en mag samenwerken met heel veel mensen. Als officier probeer ik binnen mijn takenpakket een richting uit te zetten en mensen hiervoor enthousiast te krijgen. Door de complexiteit van de organisatie en de grootte van onze zone moet je heel veel partijen betrekken en dat vind ik wel een plezante uitdaging.”

Vrijheid

Wat Martijn ook wel fijn vindt, is dat onze zone een nog vrij jonge, niet al te grote organisatie is. “Dat schept een bepaalde vrijheid om mijn werk zelf te regelen. Ik moet natuurlijk wel verantwoording afleggen, een meerjarenplan en actieplan opstellen… Maar hoe ik dat verder uitvoer, is wel redelijk vrij: als mijn werk maar gedaan is, dat is het allerbelangrijkste.” Dat is handig als vader van 2 jonge kinderen waarvoor het werk soms moet schuiven.

Blijven oefenen

“Het meest uitdagende is om in de veelheid van facetten van de job te excelleren, te blijven focussen. Als je te veel focust op het organisatie-stuk en je bieper gaat en je wil liever een collega vragen, dan is het niet oké. Je moet ook dat operationele blijven onderhouden, blijven oefenen, … Al die balletjes in de lucht houden, dat is moeilijk maar boeiend.”

Veel waardering

"Als je vrijwilliger bent en je zou interesse hebben in deze vacature, maar je twijfelt nog: deze functie combineert het helpen van mensen in nood met het mee vormgeven van een kwaliteitsvolle hulpverlening. Het is heel visueel wat je doet, je haalt er best wel veel voldoening uit. De waardering die je van buitenaf krijgt, is ook heel concreet. Je moet ook niet per se een ingenieursdiploma hebben. Diverse achtergronden komen onze organisatie enkel maar ten goede."

    Ook interesse in een carrière bij de brandweer?

Zin om te starten in een leidinggevende functie bij de brandweer? Als je een master of licentiaatsdiploma hebt of je hebt een diploma hoger onderwijs lange type, dan kom je zeker in aanmerking.

Stap 1 is het FGA Hoger Kader behalen

Een FGA of federaal geschiktheidsattest heb je nodig om bij de brandweer te kunnen solliciteren. Voor functies binnen het hoger kader organiseert PLOT, de Limburgse brandweerschool, proeven voor het FGA Hoger Kader.

    Data FGA-proeven Hoger Kader:
    • Competentietest: zaterdag 3 februari 2024
    • Handvaardigheidstest: zaterdag 2 maart 2024
    • Sportproef: zaterdag 16 maart 2024

    Inschrijven via www.brandweer.be vóór 8 januari 2024. 

Stap 2 is solliciteren

Jouw FGA Hoger Kader behaald? Kijk dan op www.brandweer.be naar de vacatures voor officier of kapitein. In de loop van 2024 komen die online.

Van sportleerkracht tot officier bij de brandweer Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane