U bent hier
Van verpleegkundige tot officier bij de brandweer

Carlo, tot voor kort coördinator DGH (dringende geneeskundige hulpverlening) bij onze brandweerpost in Tongeren,  bevorderde onlangs tot kapitein. Toch startte hij niet als brandweerman maar wel als vrijwillig verpleegkundige bij de brandweer van Tongeren. Over zijn weg van vrijwilliger tot beroepsofficier voelden we hem graag aan de tand!

“Ik werkte destijds als verpleegkundige spoedgevallen en MUG in Vilvoorde en deed daarnaast wachten op de ziekenwagen in de brandweerkazerne van Tongeren. Later studeerde ik nog voor klinisch perfusionist en daarna behaalde ik ook een master Verpleegkunde & Vroedkunde aan de UAntwerpen… Een reden om die master te behalen was toch wel dat ik door mijn werk bij de brandweer geïnteresseerd geraakte in het operationele maar zeker ook in het beleidsmatige.”

Balen

“Voor de zonevorming deden we in post Tongeren altijd ‘algemene uitruk’. Ging het om een grote interventie, dan vertrok gewoon iedereen. Als verpleger bleef ik dan vaak alleen achter bij de ziekenwagen. Waren er geen slachtoffers, dan zat ik daar in de radiokamer te balen omdat ik er niet bij was,” lacht Carlo. “Daar is de vonk dus overgeslagen: ik wilde erbij zijn, ik wilde mee op interventie… Ondertussen rolde ik in post Tongeren in de functie van coördinator DGH tot plots die vacature voor brandweerman-coördinator DGH vacant kwam. Toen heb ik niet geaarzeld!”

Getriggerd

“Dat brandweergebeuren triggerde me echt. Er zijn zoveel verschillende interventies, waardoor mijn behoefte aan meer info over de brandweer groeide. Ik wilde veel meer weten en omdat ik extra handvaten nodig had voor de coördinatie DGH, ben ik die master nog gaan bij studeren. Daar zaten ook management- en beleidsvakken in, waardoor mijn kijk op de brandweer nog ruimer werd. Dan heb ik mijn FGA Hoger Kader behaald en van het één kwam het ander…”

Veel uitdagingen

“Als je beslissingen wilt kunnen nemen tijdens grote interventies, moet je wel over de juiste opleiding beschikken: de uitdagingen zijn veel groter, jouw team is uitgebreider, je kan – moet - je sociale skills toepassen… Het is heel boeiend om van alle specialisten op het terrein de info samen te leggen en op basis daarvan een beslissing te kunnen nemen. In mijn achterhoofd speelde altijd wel het idee dat ik ooit een leidinggevende functie wilde…. Binnen de brandweer is het takenpakket immens breed, dat biedt voor mij meer uitdagingen dan een leidinggevende functie in pakweg een zorginstelling.”

Personeelsmanagement

“Wat ik heel fijn vind aan mijn huidige functie als kapitein is dat er veel personeelsmanagement bijkomt: ik kan er voor de mensen zijn, hen de juiste opleidingen aanbieden, … Ik vind de combinatie ‘kameraadschap in de post’ en het hiërarchische op het terrein ook wel tof. Nu is mijn grootste uitdaging de job als kapitein goed onder de knie te krijgen: ik wil met een mooi resultaat mijn opleiding afronden, zodat ik ook alle interventies tot een goed einde kan brengen.”

De puzzel samenleggen

“Mijn focus ligt op dit moment op het operationele. Ik leer heel veel van de technische mensen in de teams. Dat is een voordeel van samenwerken in een diverse groep. Als officier heb je wel de eindverantwoordelijkheid, maar daarom moet je al die kennis zelf niet hebben: jouw teamleden, jouw collega-specialisten op het terrein, de externe experts die je ontmoet, brengen kennis mee. Als officier leg je die puzzel dan samen en neem je op basis daarvan beslissingen.”

Doorgroeien

“Kies voor de brandweer omdat dit zo divers is. Je moet zeker niet per se een ingenieur zijn. Andere vooropleidingen of ervaringen zijn ook erg welkom. Werken bij de brandweer als officier biedt veel uitdaging, een stuk van je job is niet gepland en dat maakt het altijd wat spannend. Wat ik ook fijn vind is dat ik mijn agenda voor een stuk zelf bepaal. Bovendien kan je hier ook doorgroeien. En werken bij de brandweer biedt ook een mooi statuut,” besluit Carlo met een knipoog.


    Ook interesse in een carrière bij de brandweer?

Zin om te starten in een leidinggevende functie bij de brandweer? Als je een master of licentiaatsdiploma hebt of je hebt een diploma hoger onderwijs lange type, dan kom je zeker in aanmerking.

Stap 1 is het FGA Hoger Kader behalen

Een FGA of federaal geschiktheidsattest heb je nodig om bij de brandweer te kunnen solliciteren. Voor functies binnen het hoger kader organiseert PLOT, de Limburgse brandweerschool, proeven voor het FGA Hoger Kader.

    Data FGA-proeven Hoger Kader:
    • Competentietest: zaterdag 3 februari 2024
    • Handvaardigheidstest: zaterdag 2 maart 2024
    • Sportproef: zaterdag 16 maart 2024

    Inschrijven via www.brandweer.be vóór 8 januari 2024. 

Stap 2 is solliciteren

Jouw FGA Hoger Kader behaald? Kijk dan op www.brandweer.be naar de vacatures voor officier of kapitein. In de loop van 2024 komen die online.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane