U bent hier
Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een besmetting door een bacterie, overgedragen door een teek. Niet iedereen die een tekenbeet heeft, krijgt de ziekte van Lyme. Als je een teek op tijd van je lichaam verwijdert, dan voorkom je besmetting. Een rode, jeukerige uitslag op de plaats van de beet is normaal.

Dr. Vanoeteren, onze bedrijfsarts voor brandweerposten in onze zone, legt uit wat er precies met je gebeurt als je door een teek gebeten wordt.

Zorgt elke beet voor de ziekte van Lyme?

Neen. Een tekenbeet leidt slechts in zeldzame gevallen tot de ziekte van Lyme. Het gaat over slechts 1 tot 5 procent van de tekenbeten.

Dat is zo om verschillende redenen:

  • Allereerst zijn niet alle teken besmet met de bacterie.
  • Zo moet de teek minstens 12 uur vastgehecht zijn alvorens besmetting kan optreden. De bacterie zit immers in de darm van de teek: tijdens het opzuigen van bloed migreren de bacteriën naar de speekselklieren van de teek. Dit duurt 24 tot 48 uur. Dit tijdsinterval zorgt ervoor dat de gastheer in de meeste gevallen niet besmet wordt op het moment dat de teek zich vast bijt of de uren erna. Er is wel duidelijk een toename van het aantal gevallen van ziekte van Lyme over de laatste jaren
  • Als de teek niet besmet is, is er geen risico: de beet is pijnloos en de tekenbeet zal hooguit wat jeuk veroorzaken.

Vervolgens moeten er ook een aantal voorwaarden vervuld zijn om besmetting te veroorzaken:

Het is dus de bedoeling om de teek tijdig te verwijderen (binnen de 24 uur) om besmetting te voorkomen.

Roodheid en jeuk

Na het tijdig verwijderen van de teek is het normaal dat op de plaats waar de teek zat, een lichte roodheid ontstaat. Die rode, jeukerige uitslag zal na enkele dagen vanzelf verdwijnen.

Als de teek wel aanleiding gegeven heeft tot besmetting met de bacterie, is er een brede waaier van symptomen mogelijk. Die symptomen verschillen afhankelijk van de duur van infectie, factoren eigen aan de gastheer, bijvoorbeeld zijn immuniteit, enzoverder.

Hoe verloopt de ziekte van Lyme?

Weet dat een besmetting met Lyme door een tekenbeet volledig zonder symptomen kan verlopen.

Als er toch symptomen ontstaan, kun je drie stadia onderscheiden:

  • Stadium 1 of het vroeg gelokaliseerde stadium:
    dit stadium van besmetting met Lyme treedt op 2 tot 30 dagen na de beet. In 60% van de gevallen is het eerste symptoom een rode verkleuring van de huid in een ringvorm die zich uitbreidt. Je ziet ook een verbleking vanuit het centrum. De diameter van de rode uitslag kan oplopen van 5 tot 60 cm. Zoals bij veel infecties kunnen begeleidende symptomen optreden, zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, gezwollen klieren. In deze gevallen is een behandeling met antibiotica absoluut noodzakelijk

  • Stadium 2 of ‘vroeg gedissemineerd stadium’:
    dit stadium van besmetting met de ziekte van Lyme treedt op weken na de beet. En ook bij tot 15 procent van de patiënten die in stadium 1 niet voldoende behandeld werden. Symptomen zijn verspreide rode kringen zoals in stadium 1, vermoeidheid, zenuwpijnen, hersenvliesprikkeling, gewrichtsontstekingen, hartklachten.

  • Stadium 3 of ‘laat gedissemineerd stadium’:
    Stadium 3 treedt op maanden tot jaren na infectie, met blijvende gewrichtsklachten (vooral knieën), neurologische problemen en huidletsels. Ook bij een correcte behandeling kan er soms nog blijvende last aanwezig zijn met vermoeidheid, spierpijn, concentratiestoornissen omschreven als chronische ziekte van Lyme of post-Lymesyndroom.

Voorkom de ziekte van Lyme door jezelf na interventies of activiteiten in bossen, weilanden of graslandschappen te onderzoeken op teken!

Dr. J. Vanoeteren – Mensura.

Wat is de ziekte van Lyme? Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane