U bent hier
​Jeugdbrandweer zoekt begeleiders

Onze zone telt twee posten met een jeugdbrandweer. Hoog tijd dus om de jeugdbrandweer van posten Sint-Truiden en Hasselt voor te stellen. Een hele leuke, jonge club! Zin om de brandweer van de toekomst mee te vormen als begeleider/begeleidster? Zeker welkom!

Adjudant Koen Lemoine van post Sint-Truiden is ook voorzitter van de Jeugdbrandweer daar. Hij legt het doel van de jeugdbrandweer uit. “De jeugdbrandweer heeft tot doel om jongeren op een sportieve en aangename manier in contact te brengen met de brandweer. De jongens en meisjes krijgen de begrippen van de hulpverlening aangebracht en worden zo voorbereid op een eventuele aanwerving bij de brandweer. We bereiden ze ook voor op het eventueel behalen van een federaal geschiktheidsattest.”

Lid vanaf 12 jaar

“Lid kun je worden in het jaar dat je 12 jaar wordt. In het jaar dat je 21 wordt, of bij aanwerving, eindigt je lidmaatschap,” vult Koen verder aan. De jongeren krijgen een opleiding van 6 à 9 jaar. Elk jaar wordt er verder gebouwd op hetgeen er het vorige jaar geleerd werd. “Vandaar de enige instap op 12 jaar,” vult Katlijn Aerts, sergeant-brandweervrijwilliger en voorzitster van Jeugdbrandweer Hasselt, verder aan.

Wachtlijst voor leden in Hasselt

“Omdat we maar een beperkt aantal plaatsen hebben, geven we voorrang aan kinderen uit de eigen sector en eigen hulpverleningszone, zeker als ze zoon, dochter of familie zijn van een personeelslid.Jongeren die geen band met de brandweer hebben, komen ook in aanmerking als we nog vrije plaatsen hebben. Maar het aantal jeugdleden bij jeugdbrandweer Hasselt is groot, daarom werken we momenteel met een wachtlijst.” Bij jeugdbrandweer Sint-Truiden kunnen nieuwe leden wel nog op 12 jaar instappen.

Begeleiders gezocht

Jeugdbrandweer Hasselt is wel op zoek naar extra begeleiders en begeleidsters. De huidige leidingsploeg wil het begeleidersteam graag uitbreiden met meer brandweerlieden. “De voorwaarde is dat je als brandweer(m/v) in een van onze posten werkt en dat je graag jouw kennis van de brandweer op een leuke manier wilt overbrengen aan jongeren tussen 12 en 21 jaar.”

Activiteiten uitwerken

De leden van de jeugdbrandweer komen in principe om de 2 weken samen om op zaterdagvoormiddag gedurende 2,5 uur op een speelse manier activiteiten te doen die te maken hebben met de taken van de brandweer. In de schoolvakanties zijn er geen jeugdbrandweeractiviteiten.

Voel je er wel iets voor om op regelmatige basis activiteiten voor de jeugdbrandweer uit te werken en te begeleiden? En werk je als operationele brandweer (m/v)? Laat dan iets weten aan Katlijn Aerts (post Hasselt, jeugdbw.hasselt@gmail.com) of aan Koen Lemoine, (post Sint-Truiden, koen.lemoine@zuidwestlimburg.be)

Begeleiders en leden van de jeugdbrandweer kijken alvast uit naar je komst!

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane