U bent hier
Onze ziekenwagens stonden in 2018 11.493 keer paraat voor jou

In Herk-de-Stad en omgeving kun je sinds kort een splinternieuwe ziekenwagen tegenkomen met groene – en geen rode - markeringen op de zijkanten. De nieuwe ‘Z14’ van post Herk-de-Stad is namelijk uitgerust met een groen schaakbordpatroon. In de loop van de volgende maanden zullen we alle 7 ziekenwagens in onze hulpverleningszone met dat Battenburgpatroon uitrusten.

“De nieuwe ziekenwagen voor post Herk-de-Stad is het eerste voertuig in onze hulpverleningszone met deze opvallende koetswerkmarkering. De markeringen van de andere ziekenwagens in de zone worden nog aangepast in de loop van de volgende maanden,” zegt kapitein Wouter Vliegen, die mee instaat voor de aankoop en het onderhoud van de meer dan 140 brandweervoertuigen van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Grote zichtbaarheid

De zogenaamde Battenburgmarkering is een schaakbordpatroon van felgekleurde blokken. Het is een markering met een erg hoge zichtbaarheid, ontstaan in Groot-Brittannië in de jaren 1990. Het schaakbordpatroon wordt voor meerdere soorten noodhulpvoertuigen gebruikt, denk aan voertuigen van de brandweer, ziekenwagens en politieauto’s. De markering kom je dan ook in heel wat Europese landen tegen (Duitsland, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië, …), maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland.

Visgraatmotief achteraan

“Op de zijkanten van de noodhulpvoertuigen zie je het schaakbordpatroon. Voor onze ziekenwagens zijn dat groene en fluo-gele blokken. De achterzijde van onze ziekenwagen heeft dan weer een markering in een visgraatmotief in het rood,” verduidelijkt Wouter. Het is de federale overheidsdienst Volksgezondheid die de nieuwe markeringen voor voertuigen voor de dringende geneeskundige hulpverlening invoert, op basis van het Koninklijk Besluit inzake de vaststelling van de uiterlijke kenmerken van de voertuigen die ingezet worden in de dringende geneeskundige hulpverlening, van 12 november 2017.

Verhoogde herkenbaarheid

Wouter: “Het doel van deze nieuwe markering is vooral om de herkenbaarheid van ziekenwagens te verhogen. Daarnaast wil de markering ook een duidelijk verschil in herkenbaarheid creëren tussen de ziekenwagens voor dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) enerzijds en het niet-dringend ziekenvervoer anderzijds. Ziekenwagens voor niet-dringend patiëntenvervoer zullen op termijn allemaal wit zijn, de ziekenwagens voor DGH krijgen dus die geel-met- groen-markering.”

Acht jaar

Wat betreft de inrichting van deze nieuwe ziekenwagen is alles hetzelfde als bij de andere ziekenwagens binnen onze hulpverleningszone. Kapitein Wouter Vliegen: “Wij proberen de ziekenwagens gedurende vier jaar als eerstelijnsvoertuig en dan nog eens vier jaar als tweedelijnsvoertuig in dienst te houden. Concreet wil dit zeggen dat een ziekenwagen in totaal acht jaar meegaat. Het aantal afgelegde kilometers per ziekenwagen is afhankelijk van de post waar deze staat. Gemiddeld ligt dit tussen de 200.000 en de 300.000 km voor de volledige levensduur van de ambulancevoertuigen.”

11.493 DGH-interventies

In totaal deden de 110 hulpverleners-ambulanciers in onze organisatie in 2018 11.493 interventies met de 7 ziekenwagens van onze zone. Post Herk-de-Stad – met 1 ziekenwagen – was vorig jaar goed voor 1.468 interventies. De twee ziekenwagens van post Hasselt rukten 3.477 keer uit, de twee van Heusden-Zolder 2.857 keer. De ziekenwagen van post Tessenderlo ging 1.727 keer op weg voor een dringende medische interventie. Die van post Tongeren rukte 1.964 keer uit. De aantallen liggen in de lijn van de vorige jaren, met telkens een lichte stijging, behalve voor post Hasselt. Daar reden de ziekenwagens in 2018 140 keer minder uit dan in 2017.

Het nieuwe voertuig voor post Herk-de-Stad is een ziekenwagen van het merk Mercedes, type Sprinter. We kochten het voertuig aan bij de firma Mecelcar. Kostprijs : € 132.548,24.

Onze ziekenwagens stonden in 2018 11.493 keer paraat voor jou Jos Janssen | www.112Euregio.smugmug.com
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane