U bent hier
Bouwaanvraag nieuwe kazerne ingediend

‘Onze huidige infrastructuur aan de Willekensmolenstraat, waar het oudste gedeelte dateert van de jaren ’50, kan de ouderdom niet langer verbergen’, verklaart commandant Bert Swijsen. ‘Met bijna 100 vrijwilligers en iets meer dan 80 beroepsbrandweerlieden raken we te krap behuisd en onze ligging vlakbij het drukke stadscentrum is verre van ideaal.’ Bouwheer het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt (AGB) liet daarom het oog vallen op het terrein aan de Herkenrodesingel, dat snelle ontsluitingsmogelijkheden heeft. Het toeval wil dat ook de Regie der Gebouwen er een geschikte locatie in zag om de diensten van de hulpcentrale 112 en het VeiligheidskorpsFOD Justitie onder te brengen. En dus ontstond er een samenwerkingsverband. Op de veiligheidssite, aangekocht voor ruim vier miljoen euro, wordt tijdens een eerste fase een gemeenschappelijk administratief en logistiek centrum gebouwd.

Zes verdiepingen

De plannen zijn voltooid, het groen licht volgt (normaal) eerstdaags. Zo kunnen de grondwerken nog dit jaar aanvangen. ‘Alle looplijnen en voertuigbewegingen werden uitgezet met het oog op een zo snel mogelijke interventie’, weet commandant Swijsen. ‘Het gemeenschappelijk administratief hoofdgebouwmet een oppervlakte van ca. 20.000 m² (bovengronds en ondergronds)telt zes verdiepingen, met een ondergrondse parking. Op het gelijkvloers zijn onder meer het bedrijfsrestaurant, kleedkamers en de douches voorzien. De meldkamer en ontspanningsruimtes van de brandweer en de burelen van het Veiligheidskorps vind je op de eerste etage. Verdieping twee behoort volledig toe aan de brandweer, met onder meer een fitnesszaal en sporthal. Al kunnen ook andere gebruikers van de site er terecht. Alle voorzieningen voor de hulpcentrale 112 bevinden zich op de niveaus drie, vijf en zes. Op de vierde verdieping liggen de burelen van de brandweer.’ Op dit hoofdgebouw sluiten twee bijgebouwen aan van elk één bouwlaag, exclusief voor brandweerwagens en – materiaal.

HAZODI?

‘Een belangrijk voordeel is de ontsluiting van de site’, besluitburgemeester Hilde Claes. ‘De hulpdiensten kunnen via twee wegen uitrukken: de Herkenrodesingel en de Slachthuiskaai. Daarnaast is er ook een dubbel gebruik van de voorzieningen mogelijk en dat daar zal ook de lokale politie HAZODI straks de vruchten van plukken. In een latere, tweede fase komt er immers ook een nieuw politiekantoor op de site. De realisatie hiervan gebeurt via een aparte procedure.’

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane