U bent hier
Brand Beringen-Mijn eist slachtoffers bij onze brandweer

Onze hulpverleningszone is in rouw. Tijdens een interventie in een leegstaand pand - voor het blussen van een uitslaande brand - lieten twee collega's van onze post Heusden-Zolder het leven. Vier andere collega's van dezelfde post geraakten gewond. Onze gedachten gaan uit naar de getroffen families en de betrokken collega's. Dit is een zware dag voor de hulpverlening.

Zondagnacht 11 augustus 2019 om 2.11 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand in een leegstaand gebouw aan de Koolmijnlaan. Bij aankomst stelde de eerste interventieploeg uit Beringen vast dat het om een uitslaande brand ging in een complex gebouw.

Zonecommandant Bert Swijsen: “Er werden bijkomende ploegen opgeroepen vanuit de dichtstbijzijnde kazernes van onze zone, Heusden-Zolder en Tessenderlo. Terwijl de interventieploegen het gebouw binnen drongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan. Onmiddellijk werd het evacuatiealarm voor de ploegen gegeven, om zich zo snel mogelijk terug te trekken.”

“Helaas hebben niet alle collega’s zich tijdig in veiligheid kunnen brengen. Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in. Bij de evacuatie werd het duidelijk dat er een aantal collega’s gewond geraakt. Twee collega’s werden vermist.

Het medisch rampenplan is daarop afgekondigd en we kregen versterking vanuit de andere posten van onze zone. Ook van de twee andere hulpverleningszones in onze provincie kregen we bijstand. De operationele coördinatie werd afgekondigd om de reddingswerken te coördineren.”

“Vier brandweermannen van onze zone Zuid-West Limburg raakten gewond, waarvan drie collega’s lichtgewond en één zwaargewond. De drie lichtgewonden werden met rookintoxicatie naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht, één collega is met zwaardere verwondingen naar Leuven gevoerd.”

“De maximale inzet van alle collega’s tijdens de zoekactie ten spijt, werden de 2 vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden door hun collega’s. Onze eerste bezorgdheid gaat nu naar de families van de slachtoffers. Alle families zijn op de hoogte gebracht en we proberen ze zo goed mogelijk bij te staan. Alle slachtoffers zijn van post Heusden-Zolder.”

“Alle collega’s die op de interventie aanwezig waren, worden ook opgevangen. Ons eigen FiST - fire stress team - zorgt voor psychologische ondersteuning en we krijgen ook steun van DSI - dienst sociale interventie - van het Rode Kruis en van slachtofferhulp van de politie,” aldus zonecommandant Bert Swijsen.

“Dit is voor de betrokken families maar ook voor onze hulpverleningszone een zware slag, waar iedereen van zal moeten bekomen. We vragen dan ook aan iedereen om hiermee sereen om te gaan.”

Burgemeester Thomas Vints bedankt alle ploegen en veiligheidsdiensten voor hun inzet. “Ik wil de betrokken ploegen en de getroffen families mijn steun betuigen. Dit is een zwaar verlies voor de brandweer.”

Buurtbewoners in Beringen-Mijn houden tot nader bericht best ramen en deuren dicht omwille van de geurhinder. Brandweer en politie vragen om de buurt van de Koolmijnlaan in Beringen te vermijden. De Koolmijnlaan blijft tot nader bericht afgesloten voor alle verkeer.

Brand Beringen-Mijn eist slachtoffers bij onze brandweer Internetgazet Beringen
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane