U bent hier
Brand in opslagplaats op Corda Campus Hasselt

Zaterdagavond 21/10/2017 was er een uitslaande brand op de Corda Campus in Hasselt (de voormalige Philips-site). Een oude opslagplaats brandde volledig uit. Er vielen geen slachtoffers.

*Update zondag 21/10/2017 - 18:00 uur*

De resultaten van de luchtmetingen en kleefstalen zijn bekend: er is geen asbest in de omgeving van de afgebrande loods op de Corda Campus. Ook de bewonders van de Walenstraat mogen weer ramen en deuren openen en hun ventilatiesysteem aanzetten.

Meer info: website stad Hasselt.

Veelgestelde vragen

Er bereiken ons nog heel wat vragen over de brand op de Corda Campus afgelopen nacht. We lijsten antwoorden op veel voorkomende vragen hieronder voor je op:

 1. Krijgen we de resultaten van de asbestmetingen?
  Ja. Een gespecialiseerde firma voert sinds vanochtend tests uit op de site. Dat neemt tijd in beslag, omdat het grondig en zorgvuldig moet gebeuren. De metingen gebeuren in de wijde omgeving van de site. Van zodra de resultaten binnen zijn, communiceren we erover en plaatsen we een nieuwe update op onze stadskanalen.
 2. Er is zwarte afzetting. Is die gevaarlijk?
  De zwarte afzetting is de neerslag van roet door de rookontwikkeling bij de brand. Dat kan door de regen komen, die de rook heeft neergeslagen. Door de regen is de lucht nu schoon. Blijf wel van de roetafzetting af, en haal voorlopig geen groenten uit de tuin, als je in de buurt van de brand woont.
 3. Waarom is de maatregel dat ramen en deuren dicht moesten, nu opgeheven?
  De brand is geblust, er is geen mogelijk gevaarlijke rookontwikkeling meer en de regen heeft de lucht schoon gespoeld.
 4. De bewoners van de Walenstraat moeten de ramen en deuren nog dicht houden. Waarom?
  De bewoners van de Walenstraat kunnen nog last ondervinden van nasmeulende rook. Daarom vragen we hen om, tot nader bericht, ramen en deuren nog dicht te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Blijf onze updates volgen:

Goede samenwerking

De brand had een aanzienlijke omvang en breidde zich erg snel uit. Onze hulpverleningszone vroeg en kreeg de steun van de andere hulpverleningszones in onze provincie, Hulpverleningszone Noord-Limburg en Brandweerzone Oost-Limburg.

Vanuit quasi alle Limburgse brandweerposten kwamen tankwagens. Uit Zone Oost (post Bilzen) kwamen een hoogtewerker en commandopost operaties (cp-ops) onze ploegen versterken. Zone Noord (Post Lommel) stuurde een buffercontainer en een zware pomp om het watertransport tot aan de site te optimaliseren.

Aan alle posten en brandweer(m/v) van dienst alvast heel erg bedankt voor jullie inzet en samenwerking!

  Brand in opslagplaats op Corda Campus Hasselt Mario Mariotti - De Morgen
  Meer nieuws
  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane