U bent hier
Brandweer Beringen ontwerpt evacuatiespel

  Een evacuatiespel voor de jeugdbeweging? Inderdaad. Brandweer Beringen en de dienst Jeugd & Sport van de stad Beringen stelden vast dat evacuatieoefeningen en jeugdbewegingen niet zo goed combineren. En zo ontstond het evacuatiespel. Chiro Beverlo testte het ondertussen uit en besluit: gespeeld en goedgekeurd!

  Het was jeugdbeweging Chiro Beverlo dat het spel in april 2015 uittestte, onder een stralende zon. Tweemaal evacueerde de leiding een vijftigtal kinderen uit het jeugdlokaal De Orgelwinning. In knappe tijden. De eerste keer werd er nog een kindje over het hoofd gezien, maar de twee keer verliep alles perfect.

  Geslaagde test

  Naast enkele leden van brandweer Beringen speelde ook het hulpcentrum 112 mee. Twee collega’s van brandweer Heist-op-den-berg (zone Rivierenland) die een kijkje kwamen nemen, kregen de leiding van het spel in handen bij de tweede keer. De opzet van het spel laat toe dat met een minimum aan voorbereiding andere brandpreventieadviseurs het kunnen overnemen. Zowel de chiro als de brandweer keerden na afloop tevreden terug naar huis. Test geslaagd voor iedereen.

  Betere brandpreventie

  Marc Coenen van de brandweer van Beringen licht het ontstaan van het evacuatiespel kort toe: “Samen met de dienst Jeugd & Sport van de stad Beringen zetten we als brandweer fors in op een betere brandpreventie voor jeugdbewegingen. Het project Jeugd brandveilig in beweging, dat focuste op een betere brandveiligheid in de jeugdlokalen en op kamp, werd zowel vorig jaar als dit jaar genomineerd voor de Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie.” Het spel won bovendien de publieksprijs tijdens de Fireforum Awards.

  Originele sensibilisering

  Maar evacuatieoefeningen en jeugdbewegingen gaan niet zo goed samen. “Zo een oefening is saai voor de kinderen, en de oefening wordt ook nooit zoals het hoort uitgevoerd. Door wat te brainstormen en te overleggen met jeugddienst en chiroleden, kwamen we op het idee om de evacuatieoefening in een spel te stoppen. En zo ontstond het evacuatiespel, ontwikkeld samen met enkele enthousiaste leden van de leiding van Chiro Beverlo en Chiro Stal. Een nieuwe en originele stap in het sensibiliseren van leiding en leden,” stelt Marc.

  Interactief met regels

  In een evacuatieoefening komt het er op neer de lokalen van je organisatie zo snel mogelijk te verlaten en te zorgen dat je iedereen van je organisatie op tijd en veilig buiten krijgt. Het is niet de bedoeling dat je iemand achter laat. “Dat gegeven hebben we in een interactief spel gestopt, waarbij de verschillende groepen van een jeugdbeweging in hun eigen lokalen met hun eigen brandbeveiligingsuitrusting tegen elkaar en tegen de tijd spelen. In het evacuatiespel liggen de klemtonen op in de kortst mogelijke tijd alle kinderen verzamelen op een veilige plaats en op de verzamelplaats de absolute zekerheid hebben dat niemand is achtergebleven.”

  Veelbelovend spel

  Maar het spel zou maar saai zijn zonder een tegenpartij die stokken in de wielen steekt. Dus zitten er ook heel wat addertjes onder het gras. Zoals straftijden. Marc vervolgt: “Voor bijna alles krijg je straftijd: voor het niet bellen van de hulpdiensten (112), de brandblusser niet weten hangen, één kindje vergeten in het gebouw, de verzamelplaats niet gebruiken, noem maar op. Ik moet zeggen: de eerste stappen van het evacuatiespel ogen veel belovend. De spelregels staan op punt en een gedetailleerd scoreformulier is voorhanden.”

  Spelregels evacuatiespel

  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane