U bent hier
Brandweer Tongeren schenkt kledij aan de Lakota

  Wat doet brandweer Tongeren in South-Dakota (VS)? Bescherming bieden! Toch via een donatie van brandweerkledij, dat een tweede leven krijgt als beschermende werkkledij voor de Oglala Lakota-stam, tijdens de zware winters daar. Celestine Schepers uit Riemst legt uit hoe en waarom.

  “Vanwege de gemeenschap in Oglala Lakota County onze grote dankbaarheid en respect voor de schenking van de kledij,” laat Celestine Schepers uit Kanne (Riemst) weten. “Brandweer Tongeren schonk 6 interventiebroeken, 2 interventiejassen en 4 paar handschoenen die ik opstuurde naar de Oglala Lakota-stam. De kledij is bedoeld om deze mensen te beschermen tegen de vrieskou in de winter, met temperaturen tot -20°C.”

  Hechte vriendschap

  Celestine verdiept zich al van kindsbeen af in het leven en de geschiedenis van de Lakota-stammen. “Ooit verbleef er een Amerikaanse soldaat met Lakota-bloed bij mijn grootvader… En 12 jaar geleden ontmoette ik een Amerikaanse professor die in het Pine Ridge reservaat werkte. Dankzij hem kreeg ik de kans om in het reservaat deel te nemen aan de zonnedans, een van de meest heilige ceremonies van de Lakota. Zo ontstond een hechte vriendschap met een lid van de Oglala Lakota, Michael Sierra en zijn familie. Sindsdien verblijf ik er elk jaar enkele weken en steun en help ik hen waar ik kan.”

  Positieve strijd

  ‘Genezer’ Michael Sierra komt al jarenlang op voor de mensenrechten in het reservaat Pine Ridge. Een engagement dat Celestine erg raakt. “De vernederingen en tegenwerkingen vanuit de Amerikaanse overheid en uit het verleden hebben hem erg gekwetst,” vertelt ze. “Toch blijft hij elke dag positief strijden voor een beter leven. Daarbij wil ik hem en zijn gemeenschap helpen.”

  Gemeenschappelijke tuin

  “De Lakota proberen in een bosrijk gebied net buiten hun woongemeenschap een gemeenschappelijke tuin uit te bouwen, zodat ze op termijn zelf in heel wat van hun levensbehoeften kunnen voorzien. Je moet weten dat de dichtstbijzijnde supermarkten op meer dan 30 km van hun woonplaats liggen. Aan voldoende en gevarieerd voedsel geraken, is in Oglala County dan ook een hele klus,” weet Celestine.

  Welkom geschenk

  “Handelaars tellen ook vaak woekerprijzen voor basisproducten, omwille van de schaarsheid. De werkkledij is dus een erg welkom geschenk, dat hen tijdens het werk in het bos zal beschermen tegen de koude. Michael en zijn familie hebben al laten weten dat de kledij goed dienst doet. De kleintjes slapen zelfs in de broeken (lacht). Hartelijk dank hiervoor!” De Oglala Lakota Tiospaye (=traditionele groep) kiezen er voor om hun tradities in ere te houden en leven dan ook als een hechte gemeenschap.

  Erbarmelijke omstandigheden

  De gemeente Oglala Lakota County - in het zuidwesten van South-Dakota, vlakbij Nebraska – is erg arm en het gemiddeld jaarlijks inkomen bedraagt geen 9.000 euro. De bijna 2.000 inwoners van Oglala moeten overleven in trailers of vervallen huisjes met nauwelijks elektriciteit en drinkbaar water. De wegen verkeren er in erbarmelijke staat en de regio – met Wounded Knee als bekendste plaats - kent strenge winters en erg hete zomers.

  Hartelijk ontvangen

  Hoewel de VS bij de rijkste landen ter wereld gerekend wordt, vloeit er weinig steun naar de ‘native Americans’. De Oglala Lakota stellen het dan ook erg slecht. “En COVID-19 maakt het er nog moeilijker op. Vandaar dat de steun van post Tongeren er heel hartelijk ontvangen wordt,” besluit Celestine.

  Wist je dat…

  Het Oglala-volk is een substam van het Lakota-volk (Sioux) en kent – naast een gewelddadige geschiedenis – ook hele rijke tradities. Tijdens WOI en WOII vochten heel wat Lakota-soldaten hier mee voor de bevrijding van België. Ook in onze hulpverleningszone verbleven destijds Amerikaanse soldaten van Lakota-afkomst.

  Geheel vrijblijvend:

  Heb je interesse om het project van Celestine Schepers te steunen en de Oglala Lakota-gemeenschap te helpen, dan kan je contact opnemen met:

  • Celestine Schepers – 0474/202.735
  • Een gift overmaken kan via het team van vzw Het Lichtpad op rekeningnummer BE14 9792 2524 1883, met vermelding ‘voor de Oglala Lakota’.
  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane