U bent hier
Zone schenkt 60 brandweerpakken voor brandweer in Nepal

De brandweerposten van hulpverleningszone Zuid-West Limburg doneerden 60 interventiepakken aan Firefighters 4 Nepal. Deze vereniging – een initiatief van enkele Belgische brandweermannen – bracht de interventiekledij, samen met ander brandbestrijdingsmateriaal, in maart 2017 naar Nepal. Een welgemeend 'Danyebaad' komt onze richting uit.

Vrijdag 17 maart was het zover: Het team van Firefighters 4 Nepal vertrok naar Nepal met een halve ton materiaal (interventiekledij, basisbrandweermateriaal, enz.) en om opleiding te geven aan de Nepalese collega’s. Ze zijn erg dankbaar voor de hulp die ze van collega’s uit heel Vlaanderen kregen.

Materialen

Vandaar dat Edward, Yves, Leo, Bert en Johan er op staan jullie te bedanken. Zowel van onze zone als van de collega’s uit de rest van Vlaanderen kregen ze in de laatste weken, maanden en jaren heel wat hulp. “Hulp die bestaat uit onder meer brandweermateriaal, interventiekledij, giften, tips allerhande, uitwisseling van kennis en ervaring, waardevol advies, het ontwerpen van het logo, hulp bij het verzenden van de cargo, vertalingen, de aankoop van één of meerdere t-shirts en zoveel meer,” zegt Johan Schodts.

Danyebaad!

“Het lijstje is indrukwekkend lang en het zijn stuk voor stuk onmisbare schakels gebleken in het uitwerken van het project ter ondersteuning van de Nepalese brandweer. Bij deze: Oprecht en van harte bedankt daarvoor. Danyebaad!” De organisatie heeft ook plannen met een brandweerwagen voor Nepal. Johan: “Dat deel van het project, de brandweerwagen, zit ondertussen in de pipeline. Daar gaan we ter plaatse verder werk van maken. Maar we houden jullie op de hoogte via onze blog!”

Volg de F4N-blog

Je kan de missie van de Firefighters 4 Nepal volgen via hun pagina op Facebook: Firefighters 4 Nepal. Maar, Edward, Yves, Leo, Bert en Johan zullen ook regelmatig bloggen. Wil je van die blogpost op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op hun nieuwsbrief, via hun blog.

Goed van pas

De Firefighters 4 Nepal zijn een aantal Belgische brandweerlui die collega’s in Nepal willen helpen om op een veilige en beter uitgeruste manier branden te bestrijden. Het feit dat ze deze maand konden vertrekken met een halve ton aan materiaal, is ook een beetje dankzij jullie. De zone schonk de Firefighters 4 Nepal namelijk 60 interventiepakken die we niet meer nodig hadden. "Die kledij komt in Nepal erg goed van pas!" zegt Johan.

Met de hand blussen

“Met de kledij die we van jullie kregen, kunnen we een korps van 25 leden, vlakbij de hoofdstad Kathmandu, uitrusten. Met de rest van de kleding trekken we naar twee bergdorpjes, zodat de brandweerlieden daar ook op een betere manier kunnen werken. In die dorpen leveren we ook brandbestrijdingsmateriaal van brandweer Brugge af, zodat de dorpsbrandweer daar op een veilige manier, maar met de hand, branden kan blussen.”

Op teenslippers

Door de opwarming van het klimaat, effectief voelbaar in de Himalayastaat, ontstaan er nu veel vaker branden dan vroeger. En het blussen gebeurt heel primitief: “Toen ik er enkele jaren geleden langs een lokale brandweer liep, rukte het korps uit voor een autobrand. In t-shirt, op teenslippers en met een fietshelm op het hoofd,” herinnert Bert Poelmans zich, brandweerman en Limburger. “Johan en ikzelf besloten toen om daar iets aan te doen.”

Brandweerwagen

Leo, Yves en Edward vervoegden Bert en Johan en samen gingen ze in ons land op zoek naar oud maar nog werkend brandweermateriaal. Op die manier hebben de vrijwilligers al enkele Nepalese brandweerkorpsen kunnen verder helpen. “Bedoeling is om ook een oude brandweerwagen – een mechanische, met weinig of geen elektronica – te kunnen schenken. Er is een concrete piste wat het voertuig betreft, nu nog de nodige budgetten verzamelen om de tankwagen daar te krijgen!”

Brandweer én bevolking helpen

Met de schenking van de 60 interventiepakken wil de hulpverleningszone Zuid-West Limburg niet alleen de collega-brandweermannen in Nepal verder te kunnen helpen. “We hopen zo ook de lokale bevolking te kunnen helpen. Want beter uitgeruste brandweerkorpsen – en beter opgeleide brandweermannen – zorgen ook voor betere noodhulp en dus meer veiligheid voor de bevolking daar.”

Alle hulp welkom

Firefighters 4 Nepal blijft op zoek naar materiaal om brandweerkorpsen in Nepal beter uit te rusten. “Vooral brandweerhelmen en brandweerschoenen zijn van harte welkom,” zegt Johan Schots. “Financiële steun kunnen we zeker ook goed gebruiken, om het vervoer van ons materiaal te betalen, bijvoorbeeld.”

Zone schenkt 60 brandweerpakken voor brandweer in Nepal Firefighters 4 Nepal
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane