U bent hier
Eens brandweer, altijd brandweer. Ook op vakantie!

Eens brandweerman, altijd brandweerman, zeggen we wel eens. En dat geldt ook als brandweermannen of –vrouwen met vakantie zijn. Getuige daarvan het verhaal van enkele brandweermannen en andere hulpverleners van onze zone, op vakantie in Corsica, die tijdens een bergtocht de gebroken pols van een wandelaarster spalkten. 

Een groep bevriende collega’s trok in september naar Corsica voor een bergvakantie. Ergens halverwege hun tocht langs de bekende wandelroute GR20 stootte het gezelschap op een Australische dame die gevallen was. Ze bleek haar pols gebroken te hebben, in bajonetstand.

Improviseren met campingmateriaal

Stefan Leyssens vertelt: “We wilden haar wel helpen maar moesten improviseren. Jurgen, in het dagelijks leven verpleegkundige, had pijnstillers bij. En wij bedachten een manier om haar pols te fixeren. Uiteindelijk hebben we een aluminium windscherm van een campingvuurtje gebruikt om haar te spalken.” 

Wachten op de heli

De lokale hulpdiensten waren al verwittigd door de echtgenoot van het slachtoffer. “Maar het bleek niet zo simpel om haar van de berg te plukken. De eerste helikopter kon niet winchen en ook niet landen door de wind. En toen de tweede helikopter er was, kon die ook niet landen en winchen vanwege de turbulente wind op de plek waar we stonden. 

Dus hebben we de dame nog naar een 50 meter lager gelegen plek op de berg moeten begeleiden.” Daar kon de heli hooveren en de dame winchen. Dan werd ze naar de nabijgelegen stad Corte gebracht. Van daaruit moest ze met een medische taxi naar het ziekenhuis in Bastia waar ze haar konden opereren. 

Niet zonder risico

“Ondertussen moesten haar echtgenoot en haar dochter te voet terug naar het dal, vanwaar ze met bus en taxi naar Corte reisden. Wij hebben onze tocht vanop de berg verder gezet, maar twee etappes later vernamen we dat op dezelfde dag dat Clare haar pols brak, er ook nog een dodelijk ongeval gebeurd was.” Zelf bleef het gezelschap van hulpverleners ook niet van ongelukken gespaard. Een ontsteking door een spinnenbeet, knieproblemen, en extreme blaarvorming op de voeten noopten een aantal mannen tot voortijdig stoppen van hun tocht. Die GR20 op Corsica? Niet zonder risico.

Onder de indruk

Uiteindelijk geraakten onze collega’s heelhuids terug in België. En de Australische Clare stuurde de brandweermannen achteraf nog een uitgebreide dank-mail. “Het medisch team in Corte was onder de indruk van de windscherm-spalk. Zo erg zelfs dat ze de spalk na de röntgenfoto terug geplaatst hebben! In het ziekenhuis in Bastia ben ik de metalen spalk helaas kwijtgeraakt,” liet Clare weten. Een week na haar operatie trok de onfortuinlijke dame terug naar Australië, haar thuisland. Met een gips rond haar pols en twee stalen pinnen in haar gebroken bot.

    Eens brandweer, altijd brandweer. Ook op vakantie! Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
    Meer nieuws
    © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane