U bent hier
​Nieuwe look voor brandweerpost Herk-de-Stad

De brandweerkazerne van Herk-de-Stad krijgt een facelift. De nieuwe look van de huidige, te kleine kazerne zal volledig klaar zijn in 2018. Bouwwerken Jansen is onlangs met de voorbereidende werken begonnen, onder toezicht van architect Jean-Louis Vandebriel.

De brandweerkazerne van Herk-de-Stad zal in 2018 een volledig nieuwe look hebben. Een noodzakelijke verbouwing, want het gebouw wordt te klein voor een brandweerpost die 24 op 24 uur bemand is. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als post voor vrijwilligers die hoofdzakelijk van thuis werden opgeroepen. Door de uitbating van een ziekenwagen met een permanente bezetting in de kazerne, de uitbouw van een beperkte bezetting overdag en de hervorming van de civiele veiligheid was een aanpassing en uitbreiding broodnodig.

Update bouwverlof zomer 2017

De renovatie en uitbreiding van de kazerne in Herk-de-Stad gaat ook vooruit. De nieuwe ramen en poorten zijn al geplaatst en de nieuwbouw gaat zijn afwerkingsfase in.

In de stelplaats is de betonnen vloer gegoten en gepolierd. Ook de dekvloer op de verdieping is klaar. Als de gipskartonnen wanden allemaal geplaatst zijn, kan de vloerder starten met het leggen van de vloertegels. Ook de poorten in het nieuwe gedeelte van de stelplaats en de nieuwe ramen zijn zopas geïnstalleerd. Na het bouwverlof kunnen de verbouwingen aan het oude gedeelte van de kazerne van start gaan.

Samenwerking met de stad

De werken, die op maandag 6 maart 2017 startten, werden al in de aanloop naar de zonevorming gepland in samenwerking met het stadsbestuur van Herk-de Stad. Het gaat hier om een uitbreiding van de huidige garage en kleedkamers en de bouw van een polyvalente ruimte.

Uitbreiding en aanpassing

Architect Jean-Louis Vandebriel (Diepenbeek) licht de werken toe: “Aan de voorzijde van de huidige kazerne breiden we op het gelijkvloers de garage uit, voor 3 brandweerwagens en een ziekenwagen. Op die manier voldoet het gebouw voor de huidige bezetting. Door de uitbreiding van de garage is er op de eerste verdieping ook nog plaats voor een polyvalente ruimte, die de brandweer kan gebruiken als vergaderzaal en opleidingsruimte."

120 werkdagen

"Aan de zijgevel komt een nieuwe brandtrap. Ook de bestaande kleedkamer en de wasruimte op de gelijkvloerse krijgen een uitbreiding. Erboven komt nog een extra kleedruimte voor personeel,” vult zonecommandant Bert Swijsen aan. "De wasruimte is bedoeld voor het wassen en drogen van interventiekledij. Op die manier kunnen we vervuilde kledij conform de nieuwe richtlijnen onderhouden. Na de werken, die 120 werkdagen zullen duren, zal de post aangepast zijn aan de huidige eisen die we stellen aan een brandweergebouw."

Planning van de werken

Omdat de brandweerpost van Herk-de-Stad tijdens de werken operationeel blijft, is het belangrijk dat alle werkzaamheden goed gepland worden. Zonecommandant Swijsen: “Aan die werkplanning besteedt het bouwteam best veel aandacht… Waar personeel en eventuele bezoekers wel zelf rekening mee moeten houden, is dat parkeren rond de kazerne slechts in erg beperkte mate kan tijdens de bouwwerken.”

Bouwteam

  • Bouwheer: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, Willekensmolenstraat 120, 3500 Hasselt
  • Hoofdaannemer: Bouwwerken ALBERT JANSEN bvba, Industrieweg Noord 1149 A, 3660 Opglabbeek – tel: 089 51 40 64Architect:
  • Architectenbureel VANDEBRIEL bvba, Kogelstraat 23 bus 0.1, 3590 Diepenbeek – tel: 011 32 11 65
  • Veiligheidscoördinator: X-ECO Group bvba, Leonard Meesstraat 16, 3970 Leopoldsburg – tel: 0472 32 20 98
  • Ingenieur Stabiliteit: V2S bvba, Rootenstraat 19 bus16, 3600 Genk – tel: 089 24 47 35
  • Ingenieur Technieken: Studiebureau P. POELMANS bvba, Sint Lambertusstraat 6, 3560 Lummen – tel: 013 52 20 58

Bouwfiche:

Bouwbudget: ca. € 730.000
Oppervlakte: 440m² nieuwbouw, verspreid over 2 verdiepingen
Technieken:

  • Noodstroomaggregaat, zodat kazerne blijft werkenbij stroomuitval
  • Nieuwbouw voldoet aan huidige EPB-wetgeving
  • Dak is voorzien om in latere fase zonnepanelen te kunnen dragen
​Nieuwe look voor brandweerpost Herk-de-Stad Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane