U bent hier
Firefighter Mountain Trail

De brandweermannen van Beringen, Heusden-Zolder en Tessenderlo organiseerden op zondag 26 maart 2017 voor het eerst een avontuurlijk loopevenement: de Firefighter Mountain Trail, op de terrils van Beringen-mijn. Ze blikken terug op een geslaagde eerste editie!

Die zondagochtend verzamelen heel wat deelnemers en toeschouwers zich aan de voet van de terrils. Tegen de achtergrond van een uniek industrieel-archeologisch complex gaan 334 sportievelingen, waaronder een 80-tal brandweerlieden, zich wagen aan een geaccidenteerd loopparcours van 7 of 20 km. Een prachtig lentezonnetje en een verfrissend briesje maken de loopomstandigheden ideaal.

Parcours

Door gunstige weeromstandigheden ligt het parcours op de twee terrils er perfect bij. Het loopevenement koppelt immers het permanent mountainbikeparcours op de ‘kleine’ mijnterril aan de bewegwijzerde wandelwegen die het Agentschap Natuur & Bos heeft uitgestippeld op ‘grote’ terril.

  • Voor de 7 km moeten de deelnemers 188 hoogtemeters overbruggen. Concreet vertaalt dit zich in 3,9 km stijgen en 3,2 km dalen. >> Download hier het PARCOURS 20 KM
  • De deelnemers van de 20 km krijgen twee ronden van 10 km voor de kiezen. Elke ronde is 5,3 km stijgen en 4,4 km dalen om in totaal 234 hoogtemeters te overbruggen. >> Download hier het PARCOURS 7 KM

Met een hellingspercentage van gemiddeld 5,11% valt deze eerder korte trail in de categorie van de zwaardere trails. Het parcours eist dan ook zijn tol onder de deelnemers van de 20 km. Van de 189 starters halen 24 personen of een dikke 12% de eindstreep niet.

Deelnemers

Zowel de dames als de heren zetten knappe tijden neer. De winnaars in de verschillende categorieën met respectievelijke tijd zijn:

Dames 7 km

Corstjens Erika

38:07

Dames 20 km

Rens Cathy

2:05:54

Heren 7 km

Vangeel Jonas

29:07

Heren 20 km

Roels Werner

1:38:24

De brandweer levert niet alleen de winnaar in het klassement van de heren 20 km. Roels Werner is immers een collega van brandweer Antwerpen. Uit heel Vlaanderen nemen brandweermannen en –vrouwen individueel of in groep deel. De acht posten van zone Zuid-West Limburg (Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren) zijn het sterkst vertegenwoordigd. Ook brandweerposten Aarschot, Antwerpen, As, Balen, Bree, Brugge, Brussel, Diest, Genk, Heist-op-den-Berg, Houthalen-Helchteren, Kasterlee, Kontich, Leopoldsburg, Lommel, Schoten, Sint-Amands en Turnhout tekenen present. Er loopt ook één collega uit Geleen (Nederland) mee.

Leergeld

De eerste editie is leergeld betaald. De scheiding van het loopparcours (be-MINE) met de plaats van de inschrijving en de prijsuitreiking (Mijnstadion) zorgt voor verwarring. Met de ingebruikname van het oude kolenspoor als fietsroute later dit jaar kan voor editie 2018 het Mijnstadion perfect als vertrek- en eindpunt van de trail fungeren. En enkele mountainersbikers die tot kort voor de start van de 20 km nog fietsten op ‘kleine terril’ maken het parcours ongewild nog langer en zwaarder voor sommige deelnemers door afspanlinten te verplaatsen of te verwijderen.

Editie 2018

Zondag 25 maart 2018 is alvast geprikt voor editie 2 van de Firefighter Mountain Trail. Het concept ligt al vast. Volgend jaar kan je kiezen tussen drie afstanden. Eigenlijk kies je om één ronde 1, 2 of 3 keren af te leggen. Enkel de afstand van de ronde (tussen 7 tot maximum 10 km) is nog vast te leggen.

Sponsors

De Firefighter Mountain Trail 2017 was niet mogelijk zonder de financiële of materiële steun van volgende sponsors: Stad Beringen, Runners' lab, WCUP Belgium, Doubdle O7, Ardovlam, All-Print Beringen, Bel&Bo, C&A, Colruyt, Horeca Van Zon, JV Afsluitingen, Drinks Paal en WZC Prinsenhof Beringen.

Dankjewel

Een extra vermelding én een hele dikke dankjewel waard: Luc Raymaekers, beroepsbrandweerman in Beringen, voor het trekken van de hele organisatie! Als beroepsbrandweerman heeft hij ook in zijn vrije tijd héél veel moeite in dit evenement gestoken. Zelf is hij gebeten door het Trail-virus, vandaar het idee om met zijn collega’s een eigen mountain trail te organiseren. Missie meer dan geslaagd. Dank je wel, Luc en dank je wel aan alle medewerkers!

NOG MEER TRAILS:

Check de trail-kalender van MudSweatTrails.

MudSweatTrails - trail kalender

FOTO's:

Copyright: David Hendrikx

Firefighter Mountain Trail Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane