U bent hier
Gezondheidsonderzoek deel 2: Koffie en alcohol

Een bijzondere vaststelling na het gezondheidsonderzoek bij de brandweer: we drinken als brandweerman te veel koffie. Beduidend meer dan mensen die geen brandweerman zijn. Dokter Vanoeteren van Mensura vervolgt zijn toelichting bij de resultaten van het grote 'Brandweer Gezondheidsonderzoek'. Dit keer gaat het dus over ons koffie- en alcoholverbruik.

"Er is nog veel tegenstrijdige informatie over de voor- en nadelen van koffie drinken," begint dokter Vanoeteren. "Algemeen wordt aangenomen dat de inname van 300 tot 400 mg cafeïne per dag weinig nadelig is. Dat komt overeen met 2 tot 4 tassen per dag. Maar, brandweermannen in onze zone drinken beduidend meer koffie dan de 'niet-brandweerman populatie'."

Meer plassen

66 procent van onze brandweermannen drinkt meer dan 2 tassen per dag, ten opzichte van 47 procent bij niet-brandweermannen. Dr. Vanoeteren: "Hoewel vochtinname belangrijk is voor iedereen, is koffie op vlak van hydratatie géén goede drank: het werkt 'diuretisch'. Met andere woorden, je moet er meer door plassen. En daarom is koffie dus niet het ideale vocht voor brandweermannen."

Effect van cafeïne

"Zoals aangegeven zijn er meerdere tegenstrijdige gegevens: sommige studies beweren dat koffie via de diterpenen (een soort verbindende stof) in koffie het cholesterol doen stijgen. En dat cafeïne bloeddrukstijgingen kan veroorzaken. Cafeïne prikkelt ook het elektrisch systeem van het hart. Dat kan bij gevoelige individuen aanleiding geven tot ‘overslagen’.

Koffie met mate

Andere studies zeggen dan weer dat koffie de kans op diabetes en Parkinson verlaagt. Dr. Vanoeteren verwijst ook naar een vrij recent artikel in een gezaghebbend tijdschrift stelt dat er geen gezondheidseffecten zouden zijn. "Zoals altijd zal de waarheid wel ergens in het midden liggen en geldt ook hier: hou maat in de dingen."

Vochtinname

Voldoende vochtinname is van essentieel belang voor het menselijk organisme en zeker voor de brandweerman. Iedereen zou minstens 1,5 liter vocht per dag moeten innemen. Nochtans blijkt 30 procent van brandweermannen deze hoeveelheid niet te halen (ten opzichte van 24 procent van de niet brandweermanpopulatie).

Water is ideaal

Voldoende vochtinname is essentieel voor een brandweerman: het verhoogt het plasmavolume. Dit laatste is belangrijk voor hittetolerantie. Voldoende plasmavolume zal er ook voor zorgen dat door het zweten en vochtverlies minder snel concentratiestoornissen zullen optreden. Ideale dranken zijn water, verdund fruitsap en isotone dranken (dit laatste eventueel zonder suiker).

Alcoholgebruik

Het gezondheidsonderzoek peilde ook naar het gebruik van alcohol bij de brandweer. Daar heeft dokter Vanoeteren een bemerking bij: "Navragen van alcoholgebruik mondt vaak uit in onderrapportage: men drinkt meer dan men eigenlijk toegeeft." Dat is menselijk maar toch opletten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat alcohol veel meer invloed heeft op een aantal aandoeningen, of veroorzaker kan zijn van bepaalde ziektes, dan we aannemen.

Maximum 10 per week

Vanuit medisch standpunt wordt sinds kort een alcoholconsumptie van maximum 10 eenheden per week gehanteerd als toegelaten gebruikslimiet. Eén eenheid is gelijk aan een glas bier, een glas wijn, of een borrel. Zwaardere bieren kun je beschouwen als meer dan één eenheid.

Minder mag!

"Uit de bevraging zou niemand van de brandweermannen de limiet van 3 eenheden per dag (voor de nieuwe aanbeveling van maximum 10 eenheden per week, nvdr.) overschrijden. Zoals gezegd hou ik hier als arts toch rekening met onderrapportage," geeft dokter Vanoeteren toe. Een beetje minder alcohol is gezond!

Bovenstaande tekst gaf een beknopt overzicht van gegevens verzameld door de externe preventiedienst Mensura tijdens periodieke arbeidsgeneeskundige onderzoeken. Acties rond een gezond voedingspatroon zijn duidelijke aandachtspunten. Wordt vervolgd...

Uw arbeidsgeneesheer Dr. J. Vanoeteren, Mensura.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane