U bent hier
Grote rekruteringscampagne voor vrijwillige brandweermannen (m/v)

  “Zoeken niet stoerste krachtpatsers of onbevreesde durfals”

  Met een grote campagne op Facebook en in Google zoekt Hulpverleningszone Zuid-West Limburg vrijwillige brandweermannen en -vrouwen voor de brandweerposten in Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo én Tongeren. “We hebben niet meteen nood aan de stoerste krachtpatsers of onbevreesde durfals”, stelt zonecommandant Bert Swijsen. “Iedereen met een sterk engagement om anderen te helpen, komt in aanmerking.”

  De campagne focust met inspirerende getuigenissen op de voldoening die je krijgt en legt uit hoe je stap voor stap vrijwillige brandweerman (m/v) wordt. “Om onze dienstverlening aan de burger te verzekeren, zijn we op zoek naar voldoende nieuwe brandweervrijwilligers”, aldus de commandant.

  “In deze razend drukke tijden is het allerminst eenvoudig om voldoende gemotiveerde vrijwilligers te vinden. Vrijwilliger worden bij de brandweer is een roeping en vraagt doorzettingsvermogen. De term ‘vrijwilliger’ dekt ook niet helemaal de lading: je krijgt als brandweervrijwilliger een correcte vergoeding per uur dat je voor de brandweer werkt. Beschouw het als een soort flexi-job”, stelt Bert.

  Bekijk de campagne hier en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

  Gemotiveerde kandidaten

  Midden oktober vinden in PLOT Genk de competentie- en handvaardigheidsproeven plaats. Deze uitdagingen moet je - aangevuld met de sporttesten – al zeker overwinnen om vrijwilliger bij de brandweer te worden bij Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. 

  “Voor al onze brandweerposten is het cruciaal dat we tegen half oktober voldoende gemotiveerde kandidaten vinden”, zo licht Bert Swijsen verder toe. “Elk sterk brandweerkorps bestaat uit de juiste mix van beroepskrachten en goed opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers.”

  Brandweerschool

  Na het slagen voor de testen – ook wel de federale geschiktheidsproeven genoemd - kunnen de kandidaten solliciteren bij de brandweerpost in hun buurt. “Om in aanmerking te komen, woon je binnen de 4 kilometer of maximum 8 minuten rijden van de kazerne. Tijdens een sollicitatiegesprek peilen we naar je motivatie. Wie ons overtuigt, mag starten met een opleiding aan de brandweerschool. De lessen gaan ’s avonds en tijdens de weekends door. De opleiding duurt een tweetal jaar, waarbij je na één jaar als stagiaire mee op interventie mag.”

  Welke kandidaten zijn welkom?

  De campagne richt zich niet alleen op het aantrekken van voldoende kandidaten, de hulpverleningszone benadrukt ook welke soort vrijwilligers ze zoeken. “We willen met onze getuigenissen vooral laten zien dat iedereen in aanmerking komt en dat we echt niet zoeken naar de stoerste krachtpatsers of onbevreesde durfals. Uiteraard moet je gezond zijn en slagen in de sporttesten. Kunnen samenwerken met anderen, teamgeest, engagement, doorzettingsvermogen en de wil om je medemens te helpen zijn evenwel het allerbelangrijkst.”

  Rekruteringscampagne

  Eind augustus werd de campagne op sociale media gelanceerd. Deze verloopt in verschillende stappen en via meerdere sociale media, waaronder Facebook. “Met enkele opvallende slagzinnen trekken we allereerst de aandacht van potentieel geïnteresseerden”, zo vertelt Bert Swijsen. “Deze slagzinnen benadrukken vooral de veelzijdigheid van de kandidaten die we zoeken. Bijvoorbeeld: ‘Kijk de kat niet uit de boom, maar haal ze naar beneden’, ‘Als het hard waait, dan verzet jij bergen’ of ‘Even poolshoogte nemen? Altijd zonder (hoogte)vrees.’”

  Optimaal voorbereiden

  Wie zich door de online campagne aangesproken voelt, kan doorklikken naar een webpagina. “Daar vind je inspirerende getuigenissen van enkele van onze bestaande vrijwilligers, maar ook alle informatie over hoe je bij ons vrijwilliger kan worden. Als je je registreert, krijg je vervolgens in meerdere mails stapsgewijs alle informatie om je optimaal voor te bereiden op de verschillende testen. Zo willen we niet alleen potentiële vrijwilligers zoeken en aanspreken, maar bereiden we ze ook optimaal voor. Zo maximaliseren we ieders slaagkansen en geraken wij aan de nodige kandidaten om onze korpsen voldoende te versterken.”

  Meer info nodig? Bekijk de campagne hier en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

  Grote rekruteringscampagne voor vrijwillige brandweermannen (m/v) Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
  Meer nieuws
  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane