U bent hier
Post Herk wuift Dennis uit

In onze zone nemen we niet alleen afscheid van mensen. Dat doen we ook met voertuigen. En zo afscheid nemen van een verouderd voertuig dat jaren een van onze brandweerposten diende, is altijd een beetje wennen. Gelukkig komen er nieuwe exemplaren in de plaats, die vaak beter en functioneler uitgerust zijn. Herk nam zo afscheid van Dennis, de A15. Maar ze krijgen er wel de Alfa 11 voor in de plaats.

Na iets meer dan 5 jaar trouwe dienst, verlaat den Dennis – beter bekend als de A15 – de kazerne van post Herk, om terug te keren naar de heimat in Hasselt. Deze autopomp met een Brits onderstel van Dennis Rapier diende van 1999 tot 2011 in post Hasselt. Van daaruit ging de autopomp naar onze post in Herk-de-Stad om ingezet te worden als voertuig eerste vertrek. Nu keert deze oudgediende terug naar de kazerne van Hasselt om te fungeren als reserve-autopomp.

A15 geruild met A11

De Dennis Rapier stond bekend voor zijn lage wielophanging, waardoor de vrachtwagen een lage instap en een zeer laag zwaartepunt had. Brandweervrijwilliger Davy Machiels: “Een zalige wagen. Geweldig wendbaar. Hij gaat gemist worden!” De opbouw werd destijds gemaakt door Vanassche uit Kortrijk. Bij post Herk hebben ze ondertussen de Alfa 11 warm onthaald. Deze multifunctionele autopomp is een pak ruimer en bevat meer materiaal dan de A15, waardoor de brandweerpost meer mogelijkheden krijgt qua hulpverlening.

Nieuwe ladderwagen

In Beringen hebben ze eindelijk de nieuwe ladderwagen in gebruik kunnen nemen. Die was al eind 2014 aangekocht, maar door de nieuwe Europese regelgeving op uitstoot, liep de levering heel wat vertraging op. De nieuwe ladderwagen maakte een stijlvolle entree tijden het opendeurweekend bij brandweer Beringen!

Met de oude ladderwagen waren er reeds geruime problemen. In 2015 werd deze definitief uit dienst genomen omdat de kosten om dit voertuig operationeel te houden, veel te groot waren. Tijdelijk werd er een ladderwagen van brandweer Hasselt geplaatst.

32 meter hoog

Het nieuwe voertuig is een Renault Midlum, uitgerust met een euro 6 dieselmotor van 320 pk.

De cabine biedt plaats aan de chauffeur en 2 passagiers. De stoelen van de passagiers zijn uitgerust met ademluchttoestellen.

Het ladderpakket is een Magirus M32, met een maximale werkhoogte van 32 m. De ladder kan horizontaal een afstand van 21 m overbruggen met 1 persoon in de korf.

De vierdelige ladder is uitgerust met een knikarm. De korf biedt plaats aan maximum 4 personen.

Totale kostprijs van dit voertuig bedraagt € 657.460,70.

Post Herk wuift Dennis uit Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane