U bent hier
Hutch en Harry: Het geheime wapen van de brandweer

Enkele jaren geleden kreeg onze hulpverleningszone er twee bijzondere collega’s bij: Hutch en Harry, de eerste Limburgse reddingshonden. Ze horen elk bij een brandweerman van onze zone en vormen zo ons geheime wapen. Hutch en Harry hebben in België een 20-tal collega’s, waarvan er 4 onlangs uit Nepal terugkeerden. Tijd om kennis te maken met deze speciale dieren, hun baasjes en hun intensieve opleiding.

Reddingshonden zoals Hutch en Harry, die bij een brandweerman horen, zijn getraind in het opsporen van levende personen. “Het gaat dan over het opsporen van ‘warme’ geuren,” zegt Michel Lisens, beroepsbrandweerman in Hasselt en baasje van Harry. “Levende personen die door een ramp bedolven zijn onder puin, bijvoorbeeld. Zoals bij de aardbeving in Nepal. Maar het kan ook gaan om personen die door een ontploffing of instorting vermist zijn. Als de brandweer hiervoor wordt opgeroepen, sturen ze mij en Harry mee. Of collega’s zoals Hutch en zijn baasje Patrick Vanroelen.”

Vermisten zoeken

Ook om vermiste personen te zoeken zijn Hutch en Harry opgeleid. “Maar dan moet het gaan om een vermissing zonder crimineel vermoeden, want de honden kunnen alleen levende mensen opsporen,” legt Michel uit. Hij heeft Harry, de bordercollie, al 6,5 jaar in huis. “Eigenlijk sinds hij een jonge pup was. Sinds Harry zijn brevet van reddingshond haalde, zijn we nog maar 5 keer opgeroepen. Eigenlijk wat weinig in vergelijking met de intensieve trainingen die we doen. We zouden bijvoorbeeld ook de politiediensten kunnen bijstaan, als ze op zoek zijn naar vermiste personen.”

Leren spelen

Hoe kom je er eigenlijk bij om je hond te trainen tot reddingshond? Voor Michel was het een vrij evidente keuze: samen met zijn vrouw is hij een grote hondenliefhebber die met de 5 honden van de familie als hobby aan gehoorzaamheidswedstrijden deelnam. “Toen ik daar op uitgekeken was, kwam ik uit op die opleiding voor reddingshonden. Harry bleek als jonge pup heel alert te zijn en dus zijn we samen beginnen te oefenen. Eerst moet je zo’n jonge hond leren spelen met mensen. Zo leert de hond hoe hij met mensen moet omgaan, zonder meteen te grommen of te bijten.” 

Wennen aan lawaai

De volgende stap is de pup laten wennen aan lawaai. “Alle soorten lawaai: van boormachine tot haardroger, van vallende voorwerpen tot lawaai van een druk verkeer. Als de hond van een geluid schrikt, mag je daar geen aandacht aan geven. Eerst doe je oefeningen thuis, met bijvoorbeeld die haardroger in de ene ruimte en de hond in de andere. Een volgend stapje is het geluid dichter bij te brengen. Dan ga je buitenshuis oefenen. Dezelfde methode gebruik je om de hond te laten wennen aan verschillende ondergronden – hele gladde vloeren, natte vloeren, grind, zand, enzovoort. Tot hij aan al die dingen gewend is.” 

Uitzonderlijk talent

Deze ‘shaping’-methode – een term uit de psychologie – is een lange weg met vele onderdelen. Zulke trainingen duren ook een hele tijd en de hond in kwestie is normaal al 2 jaar oud voor hij zijn eerste brevet haalt. “Harry en Hutch waren jonger, zo’n 14 à 15 maanden, toen ze slaagden voor hun examen. Uitzonderlijk, maar misschien wel te danken aan het feit dat zowel Patrick als ik al ervaring hadden met het trainen van honden.” En wellicht ook omdat de honden – Harry is een bordercollie en Hutch een Duitse herder – er een talent voor hebben. 

Lef en zelfstandigheid

Reddingshonden verbinden de menselijke geur aan spel en net dat maakt hen geschikt. “Ze moeten als puppy al een sociaal karakter hebben, het spel willen aangaan en ook willen ruiken,” legt Michel uit. “Een reddingshond moet er durven voor gaan, moet lef hebben en zelfstandig kunnen werken. Zo moet Harry als dat nodig is, zelfstandig over puin kunnen stappen en in moeilijk begaanbare omstandigheden speuren naar mensen.”

Missie met B-FAST

Eens het brevet van reddingshond behaalt, zijn Harry en Hutch – een Duitse herder – nog niet ‘binnen’. “De opleiding stopt niet. Wij trainen eigenlijk voortdurend. Elk jaar doen de honden ook een oefening in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wil je als duo ook in aanmerking komen voor opdrachten in het buitenland – zoals een missie met B-FAST – dan moet je ook nog een bijkomende stage volbrengen.” De honden kunnen dit blijven doen, zolang ze fysiek in orde zijn. “Er plakt geen leeftijd op. Als tijdens zo’n oefening voor het ministerie blijkt dat de jury de hond niet meer capabel vindt, dan mag hij op pensioen. Maar zo ver is het voor Hutch en Harry gelukkig nog niet!”

Hutch en Harry: Het geheime wapen van de brandweer Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane