U bent hier
Post Heusden-Zolder verbroedert met Bad-Arolsen

Al 50 jaar lang verbroedert brandweerpost Heusden-Zolder met hun partnerkorps in Duitsland. Dat jubileum werd onlangs uitgebreid gevierd met een driedaagse in Heusden-Zolder. De jongste collega’s uit Duitsland bleven in de kazerne logeren, de anderen testten de nieuwe jeugdherberg in Hasselt uit. Een terugblik op een geslaagd weekend.

In het weekend van 18, 19 en 20 september vierde de brandweer van post Heusden-Zolder het 50-jarig jubileum van hun verbroedering met het korps van Bad-Arolsen (12.000 inwoners) in Duitsland. Die verbroedering begon in 1965, ter gelegenheid van een “internationale” wielerwedstrijd voor brandweermannen. Met als hoofdthema ‘nooit meer oorlog’. Brandweer Bart Claes kent het ontstaan van deze verbroedering.

Fietswedstrijd

“In het weekend van 3 tot 5 juni zakten toen 12 dapperen uit Arolsen af naar Heusden onder aanvoering van commandant Scheele. Hij had hiervoor de nodige contacten gelegd met Strobbe, adjudant in het Belgische garnizoen te Arolsen en tevens schoonbroer van een Heusdense brandweerman. Op hun geleende fietsen maakte ze geen schijn van kans maar er werden wel de bouwstenen gelegd van een verbroedering die tot vandaag is blijven duren,” weet Bart.

Kazerne als logement

Nu zakten 34 brandweerlieden uit Bad-Arolsen af naar Heusden-Zolder. Eén deel, voornamelijk jongeren, bleef logeren op de kazerne. De anderen werden te slapen gelegd in het Hostel H. te Hasselt. Vlak voor aankomst in de kazerne stapten 4 Duitse collega’s nog op de fiets om het laatste stuk al fietsend af te leggen. Met die fietstocht herdachten ze de wielerwedstrijd uit 1965.

Info uitwisselen

Bart Claes: “Fijn was dat er van beide posten relatief veel jongeren meededen en dat de verstandhouding perfect was. Het leuke aan een brandweerverbroedering is dat er veel info over brandweer wordt uitgewisseld, over technieken, opleidingen, inzetten, betalingen, wachten, …”

Hasselt viel in de smaak

Zoals steeds werden de avonden op de kazerne doorgebracht. “We hebben onze collega’s op zaterdag kennis laten maken met Hasselt, stad van de smaak. En ja, gesmaakt hebben ze. Enkele dapperen hadden hun partner “gelost” te Hasselt onder begeleiding van mijn echtgenote. Dit was zo’n groot succes dat ik nu zit te wachten op mijn eindejaarstoelage,” lacht Bart.

Voor herhaling vatbaar

Ook het vluchtelingenprobleem werd eventjes aangekaart. “Dat dit actueel is, bleek uit het feit dat 1 week na hun bezoek, zij werden opgevorderd om een sporthal klaar te maken om zo 800 asielzoekers te kunnen huisvesten. In elk geval: voor herhaling vatbaar, zo’n weekend. Hopelijk kunnen we deze verbroedering in stand houden,” besluit Bart Claes.

Post Heusden-Zolder verbroedert met Bad-Arolsen Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane