U bent hier
Honderden oproepen na hevig onweer

Ook in onze hulpverleningszone kwamen honderden oproepen binnen in verband met stormschade na het hevige onweer van dinsdagavond 4 juni 2019. We zetten op dit moment al ons beschikbaar personeel in om de openbare weg vrij te maken en de ergste stormschade te herstellen.

Na het onweer en de rukwinden van dinsdagavond 4 juni 2019 tellen we voor onze hulpverleningszone 467 oproepen. Die oproepen gaan allemaal over stormschade. Quasi nergens stelden we wateroverlast vast.

Oude beuk in Lummen

Het zwaartepunt van de schade lijkt te liggen in het westen van onze zone. Vooral de gemeenten Beringen en Lummen zijn getroffen. Heel wat bomen aan de Lummense Ringlaan en de Dikke Eikstraat gingen tegen de vlakte. Onze ploeg ter plaatse had meerdere uren nodig om een omgevallen beuk van – volgens omstaanders – bijna 200 jaar oud op te ruimen. Er raakte 1 voertuig beschadigd en de lichtstraat in het dak van de sporthal van de middelbare school is ook weggewaaid.

Vrachtwagen in Beringen

Ook in Beringen gingen heel wat bomen tegen de vlakte en raakte een vrachtwagen zwaar beschadigd. Het treinverkeer in onze zone ondervond last van omgewaaide bomen. Deze raakten de bovenleidingen van de spoorweginfrastructuur waarop Infrabel besliste om het treinverkeer tijdelijk stil te leggen, zodat zij de schade konden herstellen.

Eventjes geduld

Alle beschikbare personeel van onze hulpverleningszone is op dit moment opgeroepen. Vooral in sector West (posten Beringen, Heusden-Zolder, Tessenderlo) zijn 1 tot 3 ploegen per post op pad om stormschade op te ruimen. We concentreren ons eerst op het vrijmaken van straten en pleinen en op het herstellen van zware schade aan daken en gebouwen. Daardoor kan het zijn dat je wat langer moet wachten op onze hulp.

Gaat het om een echt noodgeval, dan geven we daar uiteraard voorrang aan.

Overzicht storminterventies

Hieronder een overzicht van de nog openstaande en de al afgehandelde interventies tot 8:00 uur vanmorgen, woensdag 5 juni 2019.

Brandweerpost Openstaande interventies Al afgehandeld
BERINGEN 70 34
BORGLOON 8 11
HASSELT 84 36
HERK-DE-STAD 9 12
HEUSDEN-ZOLDER 47 42
SINT-TRUIDEN 24 26
TESSENDERLO 13 43
TONGEREN 1 7
Totaal = 467 265 211

Foto's van de schade

Omgevallen bomen op privéterrein komt de brandweer niet opruimen. Hiervoor contacteer je best een privéfirma. Ook kleinere schade probeer je best zelf te herstellen of zoek een vakman. Neem wel voldoende foto’s van de schade voor je verzekering.

E-formulier op onze website

Kom je onderweg toch nog ergens stormschade of wateroverlast tegen, dan mag je dit melden via ons e-formulier op deze website.

Honderden oproepen na hevig onweer Toon Royackers
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane