U bent hier
In de Kijker: Brandweerpost Beringen

In deze ‘In de Kijker’ stellen we de brandweerpost van Beringen aan je voor. Drie beroepsbrandweerlui en 51 brandweervrijwilligers staan dag en nacht paraat om uit te rukken bij een noodoproep. Tot het interventiegebied behoren niet alleen Beringen en Paal maar ook Koersel, Beverlo en bepaalde delen van Lummen en Ham. Een korte kennismaking

Paspoort kazerne
Brandweer Beringen
Bouwjaar: 1988
Adres: Nijverheidspark 10, Beringen
Website: www.brandweer-beringen.be
Interventiegebied: Beringen, Paal, Koersel, Beverlo, en in het kader van de snelst adequate hulp ook een deel van Lummen en Ham
Telefoon: 011/24.88.88 (niet voor dringende oproepen)
In nood: 112

Samenstelling korps

Het korps van brandweerpost Beringen bestaat uit 3 beroepsbrandweerlui en 51 brandweervrijwilligers. Ook de dienstdoende arts is een vrijwilliger. Het secretariaat wordt ‘bemand’ door een halftijdse kracht. Brandweerman Gerry Reynders is met zijn 25 lentes de benjamin van de kazerne. Maar niet het groentje: die ‘eer’ gaat naar de 30-jarige Ken Vaes, die het team nog maar pas vervoegde. De nestor van Beringen is dokter Jozef Weckx, 62 jaar. Adjudant Eddy Swerts, 56 lentes, heeft de meeste dienstjaren op zijn teller. Hij werd op 14 december 1977 brandweerman. Nog even en hij mag 40 jaar bij de brandweer vieren!

Wegdek reinigen

Het korps van Beringen is goed uitgerust en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in werken op hoogte en duiken. De goed uitgeruste materiaalkast bevat ook een aantal gaspakken, om zo op een veilige manier interventies met gevaarlijke stoffen te kunnen doen. Toch rukt het team het vaakst uit voor het reinigen van het wegdek. Een speciale plek in de kazerne is de kantine met toog. Daar wordt al eens een feestje georganiseerd, om de zinnen te verzetten. De sfeer is dan ook vrij goed in Beringen.

Uniek karrensysteem

Speciaal materiaal is er ook: Marc Coenen: “Onze materieelwagen met laadklep is uitgerust met een karrensysteem voor gaspakken, stuttingsmateriaal, pompen en werken op hoogte. Dit karrensysteem wordt binnen onze hulpverleningszone enkel in Beringen gebruikt. Onze materiaalwagen doet ook dienst als zonale gaspakwagen voor het district West-Limburg, met andere woorden: voor de posten Beringen, Heusden-Zolder en Tessenderlo.”

Activiteiten brandweer Beringen

De vriendenkring van brandweer Beringen houdt jaarlijks tal van activiteiten, zoals een gezinsdag met barbecue, paaseitjes rapen voor de kinderen, pannenkoekendag, jaarlijks feest, … . Marc Coenen: "In het kader van de 30.000ste Last Post organiseert de post Beringen op 9 juli samen met het stadsbestuur en de heemkundige kring een herdenkingsavond met als thema “ Beringen in de Eerste Wereldoorlog ” (in het kader van Ode aan de Ode). In oktober hebben we een mosselfestijn en we krijgen ook regelmatig bezoek van scholen en verenigingen.”

Beauty uit 1957

Als je de brandweer van Beringen bezoekt, hou dan zeker deze 58-jarige beauty van de kazerne in de gaten. Overigens de favoriet van Marc Coenen en zijn collega’s: Een oldtimer autopomp Mercedes-Benz LAF 311/36TLF 16 uit 1957.

In de Kijker: Brandweerpost Beringen Brandweer Beringen
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane