U bent hier
20 jaar Jeugdbrandweer Hasselt in een notendop

De jeugdbrandweer van Hasselt blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. De vereniging bestaat uit 35 leden en 14 begeleiders en komt om de 2 weken samen om op sportieve en speelse manier kennis te maken met het brandweerleven. Om die 20 jaar werking te vieren, de geschiedenis van de jeugdbrandweer van Hasselt in vijf trefwoorden.

1. De oprichting

In 1995 kreeg Lambert Vanstreels het idee een jeugdbrandweer in Hasselt op te richten. Toenmalig commandant Louis Van Rompaey gaf hem zijn steun. Later – in 2000 – volgde Frans Ceyssens die voorzitter van de jeugdbrandweer bleef tot in 2010. Sindsdien heeft Katlijn Aerts, zelf oud-lid van de jeugdbrandweer en ondertussen actief bij het vrijwilligerskorps, de voorzittersfakkel overgenomen.

2. De activiteiten

Om de 14 dagen komen de leden van jeugdbrandweer Hasselt samen in de brandweerkazerne, op zaterdagvoormiddag. Daar maken ze kennis met het brandweerleven op een speelse en sportieve manier. De jeugdbrandweer krijgt ook de beginselen van de EHBO aangeleerd. Met hun sportploeg nemen ze ook regelmatig deel aan sportieve uitdagingen en wedstrijden. Jaarlijks gaan ze op zomerkamp en als vereniging helpen ze ook bij belangrijke manifestaties zoals Dwars Door Hasselt, op de camping van Pukkelpop, tijdens de Virga Jessefeesten, … Ze namen zelfs al verschillende keren deel aan het defilé op de nationale feestdag (21 juli).

3. De leden

De jeugdbrandweer van Hasselt telt 35 leden, tegelijk ook het maximum aantal leden dat de vereniging aan kan. Het ledenaantal wordt bewust beperkt om de kwaliteit van de activiteiten en van de begeleiding te garanderen. Je kunt lid worden in september van het jaar dat je 12 jaar wordt, tot je 18de. Er is ook nog een groep 18-plussers die een veel intensievere brandweeropleiding krijgen.

Wie lid wordt van de jeugdbrandweer doorloopt een soort opleidingscyclus van 6 jaar, waarna de leden kunnen doorgroeien tot brandweervrijwilliger of – als er functies bij de brandweer vacant zijn – beroepsbrandweerman of –vrouw.

9 oud-leden van de jeugdbrandweer stootten al door tot het beroepskorps, heel wat anderen zijn vrijwilliger bij de brandweer.

4. De begeleiding

De Hasseltse jeugdbrandweer heeft een vaste begeleidingsploeg van 14 brandweermannen en –vrouwen, waarvan sommigen al 20 jaar actief zijn bij jeugdbrandweer Hasselt

5. De toekomst

Met de steun van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de leden van het brandweerkorps in Hasselt kijkt de jeugdbrandweer uit naar wat de toekomst zal brengen. Hun motto: “Wie de jeugd bezit, bezit de toekomst. De jeugdbrandweer van nu is de brandweer van morgen!”

20 jaar Jeugdbrandweer Hasselt in een notendop Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane