U bent hier
Jeugdbrandweer test de sportproeven van de Belgian Fire Games

In september vinden de Belgian Fire Games plaats in de brandweerschool van het PLOT in Genk. Maar deze maand al hebben onze jeugdbrandweerleden de sportproeven voor die Belgian Fire Games al uitgetest. Het uittesten groeide spontaan uit tot een wedstrijd tussen de ploegen van Hasselt, Bree en Sint-Truiden.

Geert Roosen, sergeant bij post Heusden-Zolder, begeleidde samen met Laurens Vanderaerden (post Hasselt) de jeugdbrandweer van post Hasselt, korporaal Frank Valvekens ging mee als begeleider van jeugdbrandweer Sint-Truiden. “De jeugd zou de jeugd niet zijn als ze niet meteen de strijd aangingen met de andere teams,” knipoogt Geert. “Het PLOT, dat dit jaar de Belgian Fire Games organiseert, had ons gevraagd voor een proefdraai van de Fire Games. Na een korte briefing werden onze jeugdleden in groepjes van 6 personen ingedeeld.”

Handigheid en inzicht

De 10 leden van jeugdbrandweer Hasselt verwelkomden in hun teams telkens een jeugdlid van Bree. Jeugdbrandweer Sint-Truiden vaardigde één ploeg af. Frank: “De organisatie had 6 proeven voorzien, telkens in functie van een andere brandweeractiviteit. De proeven zelf waren niet te ingewikkeld gemaakt, maar vooral toegespitst op handigheid en inzicht.”

Blindlopen

“Zo moesten de jongeren doorheen een doolhof in een tunnelcomplex, kregen ze een waterbevoorradingsopdracht op hoogte, moesten ze een instelling maken om een doel omver te spuiten en dit ook weer opruimen. Blindlopen in containercomplex met een aanvalslijn zat er ook tussen, net als een bevrijding bij een busongeval en het gebruik van hulpmiddelen en die verplaatsen tijdens een interventie, rekening houdend met obstakels.”

Samenwerken

“De jeugd zou de jeugd niet zijn, als ze niet direct de strijd aangaan met de andere teams,” lacht Geert. Een gezonde competitieve geest in een gezond lichaam, dat moet kunnen. “De moeilijkheid van de proeven bepaalde je zelf een beetje. Die hing namelijk af van de samenwerking binnen de ploeg. Je kon ook kijken wat de andere ploegen deden en zo de goede dingen overnemen en de minder goede dingen anders aanpakken.”

Zonder vuur

De begeleiding heeft samen met de jeugdleden geprobeerd om zoveel mogelijk onduidelijkheden uit de omschrijving van de proeven te halen. “De jeugdbrandweerleden waren erg enthousiast. Voor hen hadden deze proeven gerust een hele dag mogen duren! Het was eens iets anders dan de activiteiten op de kazerne. Sommige vroegen zich zelfs af waarom er geen vuur bij was,” stelde Geert vast.Vermoeiend

Ook de leden van jeugdbrandweer Sint-Truiden hadden het over een hele positieve ervaring. “De proeven waren leuk,” kon Frank vaststellen. “Ook wel vermoeiend natuurlijk. Maar als je handigheid en snelheid wilt combineren, kan dat wel eens het gevolg zijn. Wat nog bleek: Je kan als team van mensen, gekozen voor hun kwaliteiten, echt wel het verschil maken. Bij elke proef keken we eerst naar wat er moest gebeuren en zo stelden we dan een ploeg samen voor elke opdracht.”

De deelnemers aan de Belgian Fire Games weten dus bij wie ze moeten zijn voor goede tips en tricks!

Enkele sfeerbeelden hieronder. Nog meer foto's via deze link.

    Jeugdbrandweer test de sportproeven van de Belgian Fire Games Gwenn Corbisier
    Meer nieuws
    © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane