U bent hier
Levensreddende boodschap op vrachtwagen

Vanaf nu kun je op de Limburgse wegen onze logistieke vrachtwagen tegenkomen. Niets bijzonders toch? Ware het niet dat we vanaf nu met die vrachtwagen elke inwoner van onze hulpverleningszone oproepen om een rookmelder te installeren. Die zijn in Vlaanderen namelijk vanaf 1 januari 2020 verplicht in elke woning.

Onze logistieke vrachtwagen rijdt wekelijks tientallen kilometers doorheen onze hulpverleningszones om materialen te brengen of op te halen bij één van onze 8 brandweerposten. Met zijn felrode kleur en blauw-gele markeringen op het koetswerk valt hij wel op in het straatbeeld. Van dat opvallende uiterlijk willen we vanuit preventief oogpunt gebruik maken om de aandacht van de mensen in de straat te trekken.

Levensreddende slogan

Dus gebruiken we de zijkanten van de vrachtwagen om een levensreddende boodschap uit te dragen. Aan de ene kant zie je de oproep ‘Laat je leven niet in rook opgaan! Plaats rookmelders.’, aan de andere kant van de vrachtwagen vragen we aandacht voor het vluchtplan met de slogan ‘Heb jij een vluchtplan? Wees sneller dan de rook!’.

Gevaarlijke rook

Als brandpreventieadviseurs willen we vanuit de brandweer de mensen oproepen om ook in eigen huis te denken aan brandveiligheid. Zo is het installeren van een rookmelder in je woning kinderspel. Maar wel eentje dat levens kan redden. Bij rookontwikkeling gaat er namelijk een alarm af, dat je wekt als je zou slapen. Brandt het tijdens je slaap en heb je geen rookmelder, dan bestaat de kans dat je de brand te laat opmerkt. Je ruikt namelijk niets tijdens je slaap.

Rookmelders verplicht

Het is nu eenmaal zo dat niet alleen een brand een ernstig risico inhoudt, maar vooral ook de rookontwikkeling. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel doorheen een gebouw. Op die manier maakt rook ‘onderweg’ vaak slachtoffers. Vandaar ook dat de Vlaamse overheid de installatie van autonome rookmelders in woningen vanaf 1 januari 2020 verplicht. Wees er dus op tijd bij en installeer nu al je rookmelders.

In de doe-het-zelf-zaak

In doe-het-zelfzaken en elektrohandels kun je rookmelders kopen. Koop rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen. Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604. Deze en andere labels zoals Bosec, VDS, BS, NF of een gelijkaardige keuringsinstelling garanderen een goede kwaliteit.

Nuttig vluchtplan

Naast het hebben van een of meerdere rookmelders, is een vluchtplan voor je woning erg nuttig in het geval je onverwacht en erg snel je huis moet verlaten. Als je op voorhand, samen met je medebewoners, een aantal vluchtroutes in je woning kunt uitstippelen, weet je meteen langs welke weg je je huis veilig kunt verlaten, als het ooit zo ver zou komen. We hopen natuurlijk van niet. Maar je bent in elk geval beter voorbereid met rookmelder in je huis en zo’n vluchtplan in je hoofd!

Levensreddende boodschap op vrachtwagen Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane