U bent hier
Limburgse brandweer wint 500 rookmelders

In het kader van de ‘14-daagse van de Veiligheid’, van 9 tot 24/9, stuurden wij als hulpverleningszone, samen met de twee andere Limburgse brandweerzones, het project “Een geschenk voor een langer leven” in. En daarmee hebben we nu 500 rookmelders gewonnen, die we verloten. Wil jij ook een rookmelder winnen? Lees dan zeker verder!

In het kader van de ‘14-daagse van de Veiligheid’, die van 9 tot 24 september loopt, organiseerde de FOD Binnenlandse Zaken een rookmelderswedstrijd voor de hulpverleningszones. Het project “Een geschenk voor een langer leven”- gezamenlijk ingediend door de drie hulpverleningszones van de provincie Limburg - werd met drie andere projecten weerhouden. Het kreeg van de jury de beoordeling mee van 'een creatief en innovatief project gericht naar het verbeteren van de zelfredzaamheid van ouderen in geval van brand'. Voor deze inspanning krijgen wij als Limburgse brandweer 500 gratis rookmelders.

Limburgse brandweer slaat de handen in elkaar

In plaats van in versnipperde slagorde deel te nemen aan de rookmelderswedstrijd besloten de drie Limburgse hulpverleningszones (Noord, Oost en Zuid-West) de handen in elkaar te slaan. In samenwerking met de provincie Limburg voegden ze aan het luik brandpreventie van de in 2016 gelanceerde provinciale sensibiliseringcampagne rond het thema Veiligheid en Senioren de campagne “Een geschenk voor een langer leven” toe.

65-plussers die in de loop van de volgende weken de provinciale infosessie integrale veiligheid bijwonen op het Provinciehuis in Hasselt, de PLOT-brandweerschool in Genk, een brandweerkazerne in de buurt of een locatie afgesproken in de eigen gemeente, ontvangen na afloop van de infosessie een gratis rookmelder.

Per woning of appartement wordt slechts één gratis rookmelder ter beschikking gesteld. Tijdens de infosessie leert een brandpreventieadviseur van een Limburgse brandweerpost de senior wat de beste plaatsen zijn om de rookmelder op te hangen en hoe eenvoudig het wel niet is om een rookmelder op te hangen.

Jij ook een rookmelder voor een langer leven?

Eén van de gewonnen rookmelders kan de jouwe worden. Het volstaat dat je als senior enkele 65-plussers warm maakt om samen de provinciale informatiesessie boordevol tips om je veiliger te voelen in het dagelijkse leven te volgen.

Schrijf je in voor zo'n sessie! Je kiest zelf de plaats en het tijdstip van de informatiesessie. Na afloop van de infosessie ontvang je niet alleen de 44 pagina’s tellende brochure “Preventietips voor Limburgse senioren. Handleiding om je veiliger te voelen in het dagelijkse leven” maar ook de fonkelnieuwe brochure “Brandveiligheid voor ouderen. Nooit te laat om er aan te beginnen” van de FOD Binnenlandse Zaken.

En zolang de voorraad strekt, doen de Limburgse hulpverleningszones daar als extraatje nog een gratis rookmelder bij. Want rookmelders redden levens.

Meer info over een “Een geschenk voor een langer leven”: kpt. Marc Coenen, hulpverleningszone Zuid-West Limburg, brandweerpost Beringen, mail: marc.coenen@zuidwestlimburg.be of bel 011 26 44 24.

Prijsuitreiking opendeurdag Sint-Truiden

Op zondag 24 september, tijdens de opendeurdag van brandweer Sint-Truiden, sluit de ’14-daagse van de Veiligheid’ af met de prijsuitreiking van de rookmelderswedstrijd. Omstreeks 14 uur zal dhr. Jan De Saedeleer van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Veiligheid en Preventie, Directie Brandpreventie in de kazerne van brandweer Sint-Truiden (Zepperenweg 26) de eerste van de 500 rookmelders overhandigen aan de initiatiefnemers van het project “Een geschenk voor langer leven”.

Opvallende cijfers

Opvallend is dat bij de dodelijke slachtoffers van woningbranden in België er 2 op de 5 ouder dan 65 zijn, terwijl slechts 1 op de 5 van de bevolking ouder is dan 65. Senioren zijn dan ook oververtegenwoordigd in de brandstatistieken. De keuze van ouderen als doelgroep is ingegeven door dit opvallend hoge cijfer. De slogan “Voldoende rookmelders en een voorbereid vluchtplan” geldt zeker ook voor ouderen. Senioren hebben immers vaker een verminderde zintuiglijke waarneming (zien, horen, ruiken, voelen). Bovendien is een deel van hen minder mobiel, waardoor zij minder snel naar buiten geraken.

Meer info

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane