We gaven eerder al tips waarmee je je kunt voorbereiden op een stroomonderbreking bij stroomtekort. Maar er zijn ook een aantal dingen die je beter niet doet als de stroom uitvalt. Zeker als je een stroomgroep gebruikt, moet je een aantal dingen in acht nemen.
Gebruik je stroomgroep niet in een gesloten ruimte
Zet de stroomgroep in openlucht, want de uitlaatgassen kunnen niet naar buiten. Een stroomgroep binnen kan tot CO-vergiftiging leiden! Zorg er dus steeds voor dat je de uitlaatgassen door middel van een uitlaat flexibel en probleemloos naar buiten leidt.
Sluit de stroomgroep niet zomaar aan op het net
Dit is heel gevaarlijk: als de stroom opeens terugkomt, zal dit leiden tot kortsluiting.
Zet je huis niet vol met kaarsen
Als je overal kaarsen moet zetten waar je licht nodig hebt, creëer je een groot risico op brandgevaar. Vermijd dit en gebruik een zaklamp.
Doe je koelkast of diepvriezer niet open
Bedorven etenswaren kunnen leiden tot voedselvergiftiging en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en ouderen. Als je je koelkast of diepvriezer zo veel mogelijk dicht houdt, blijft je voedsel op een veilige temperatuur. Een goed gevulde koelkast blijft 6 uur op temperatuur en etenswaren blijven dan tot 2 dagen bevroren in je diepvriezer.
Bel niet onnodig naar de hulpdiensten.
Indien iedereen zijn telefoon pakt om naar de hulpdiensten te bellen, kunnen de lijnen overbelast raken. Iemand die echt in een noodsituatie verkeert, kan deze hulpdiensten dan niet bereiken.
Benzine is licht ontvlambaar
Rook nooit in de buurt van een aggregaat of stroomgroep. Doe de brandstoftank ook niet te vol, zodat er ruimte is voor uitzetting van de brandstof.
Hou kinderen uit de buurt van de stroomgroep
Laat 1,5 m ruimte vrij rondom het aggregaat of de stroomgroep. Laat kinderen nooit dichter bij de stroomgroep komen.
Bron: Europower Generators
Meer info:
- Hoe stroomonderbreking voorbereiden?
- Wat doen tijdens stroomonderbreking?
- Wat doen na stroomonderbreking?