U bent hier
​Nieuw noodlokaal voor Brandweer Sint-Truiden

Het brandweerkorps van Sint-Truiden heeft een nieuw noodlokaal in gebruik genomen. Het lokaal is uitgerust met de modernste communicatiemiddelen zodat de veiligheidscel van de stad Sint-Truiden optimaal kan werken als er zich een ernstige noodtoestand voor doet.

Het nieuwe noodlokaal in de brandweerkazerne Sint-Truiden is een essentieel onderdeel van de stedelijke veiligheidsstrategie. Hier komen de burgemeester, het stedelijke veiligheidscomité en vertegenwoordigers van de verschillende disciplines (brandweer, medisch, politie, logistiek en informatie) samen bij de afkondiging van de noodtoestand.

Efficiënte communicatie

Alle mogelijke middelen zijn in het noodlokaal aanwezig om een vlotte werking van de veiligheidscel te garanderen. Via een smartboard (digitaal bord) kan de cel alle informatie overzichtelijk presenteren. Verder is het noodlokaal in Sint-Truiden uitgerust met WiFi om draadloos gegevens te kunnen versturen. Rechtstreekse telefoon- en internetlijnen zorgen voor een efficiënte communicatie met alle disciplines. Bij dit noodlokaal hoort ook een rust- en eetlokaal voor langdurige interventies. Daarnaast is er een back-office, waar de medewerkers van de verschillende disciplines ter beschikking kunnen blijven.

Uitbreiding brandweerkorps

Burgemeester Veerle Heeren: “De inrichting van het noodlokaal draagt bij tot de professionalisering van de werking van ons brandweerkorps. Dat korps is in de voorbije 2 jaar uitgebreid met 8 brandweerlui (beroeps en vrijwilligers). Eerder deze maand kon het stadsbestuur ook 15 brandweerlieden een bevordering geven na een examen. Vandaag telt ons brandweerkorps 58 brandweerlui.”

Uitrukken brandweer

De interventiestatistieken leren daarbij dat het aantal oproepen voor brand in 2014 constant bleef. De brandweer rukte wel minder uit voor verkeersongevallen. De zachte winter en lange zomer van vorig jaar zorgden dan weer voor een toename in de interventies voor wespenverdelging. Het aantal oproepen voor wateroverlast kende ook een stijging, dit ten gevolge van de zware regenval.

Snelle hulp

Sinds 1 januari 2015 maakt de brandweer van Sint-Truiden deel uit van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Maar veel verandert er niet voor de burger van de Trudostad. Burgemeester Veerle Heeren: “Ook binnen de nieuwe structuur blijft de brandweerpost van Sint-Truiden inzetten op snelle en adequate hulpverlening. Het Algemeen Nood- en Interventieplan van de stad zorgt voor een gecentraliseerd veiligheidsbeleid. De nieuwe ambtenaar noodplanning en het nieuwe noodlokaal passen hier perfect in.” 

Brandweer Sint-Truiden

​Nieuw noodlokaal voor Brandweer Sint-Truiden Sint-Truiden.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane