U bent hier
Nieuwe brandweervrijwilligers gestart met opleiding

  Aan de provinciale brandweerschool PLOT in Genk zijn woensdag 15 januari 24 nieuwe brandweervrijwilligers voor onze zone met hun opleiding gestart. In de nabije toekomst zullen er in totaal 35 nieuwe vrijwilligers bij Hulpverleningszone Zuid-West Limburg aan de slag gaan, waarvan er ook in september nog een aantal aan de opleiding zullen starten. We heten hen alvast welkom en wensen hen veel succes toe bij de brandweer!

  Van de 35 nieuwe brandweervrijwilligers die Hulpverleningszone Zuid-West Limburg dit jaar aanwerft, zijn er 2 die al brandweervrijwilliger zijn in een andere zone. De 33 anderen zullen in de loop van 2020 starten met de basisopleiding tot brandweerman/-vrouw, hetzij dus vandaag hetzij in september.

  Brandweeropleiding

  “We heten hen graag van harte welkom in onze organisatie en wensen hen alvast heel veel succes met de brandweeropleiding!” zegt zonecommandant Bert Swijsen. Die brandweeropleiding in avond- en weekendonderwijs duurt 2 jaar. “Tijdens het eerste jaar leren ze in de opleiding vooral blustechnieken. In de loop van het 2de opleidingsjaar starten ze ook met een parallelle interne opleiding – bij een lokale brandweerpost. Geleidelijk aan kunnen ze dan al mee uitrukken met de niet-dringende logistieke interventies. Denk aan wateroverlast, bomen op de weg, …” Na het succesvol beëindigen van hun opleiding aan het PLOT in Genk zetten ze hun interne opleiding verder tijdens een stagejaar en gaandeweg kunnen ze dan aan alle interventies deelnemen.

  8 brandweerposten

  “Als iedereen uit deze lichting slaagt voor de opleiding dan krijgt post Heusden-Zolder 4 vrijwilligers erbij en in Beringen komen er 3 bij. Voor post Tessenderlo hebben we 6 kandidaten, in Herk-de-Stad 3. Voor post Hasselt starten 10 mensen met de opleiding, voor de posten in Sint-Truiden en Borgloon telkens 2. Post Tongeren hoopt over 2 jaar 4 nieuwe brandweervrijwilligers te mogen verwelkomen.”

  Vrijwilligers zijn belangrijk

  Onze hulpverleningszone bestaat uit een bijna 600 medewerkers waarvan 342 brandweervrijwilligers en 122 beroepsbrandweerlui, en 108 vrijwilligers in het medisch kader. “Samen staan zij in voor het operationeel houden van de 8 brandweerposten van onze zone. Het is duidelijk dat de hulpverlening in onze zone - net zoals in de meeste andere zones - niet kan gegarandeerd worden zonder de inzet van deze vrijwilligers. Ze zijn dus erg belangrijk.”

  Waardevolle inzet

  Die vrijwilligers hebben naast hun taak bij de brandweer ook nog een hoofdjob bij een werkgever of als zelfstandige. De combinatie hoofdjob-brandweer is zeker niet altijd eenvoudig, dat beseft ook zonecommandant Swijsen. “Heel wat brandweervrijwilligers hebben ook gezin. Daarom waarderen we hun inzet binnen onze brandweerzone des te meer. Het is fijn dat we voldoende kandidaten kunnen vinden die zich als vrijwillig brandweerman of -vrouw willen inzetten.”

  Federaal geschiktheidsattest

  De brandweeropleiding die de kandidaat-vrijwilligers volgen, is dezelfde als die voor beroepsbrandweerlieden. “Wil je bij de brandweer werken als brandweerman of -vrouw, dan start je allemaal op dezelfde manier,” legt zonecommandant Swijsen uit. “Je behaalt eerst je federaal geschiktheidsattest – waarvoor je een aantal fysieke, cognitieve en praktische proeven tot een goed einde moet brengen. Dan solliciteer je met dat FGA bij een hulpverleningszone, van zodra die zone vacatures uitschrijft. Slaag je voor die sollicitatie, dan mag je aan de opleiding beginnen.”

  Op 4 km van de kazerne

  Brandweervrijwilligers wonen quasi altijd vlakbij een brandweerkazerne. “Dat is handig, want zo zijn ze snel in de kazerne als ze mee op uitruk gaan voor een interventie. Wij streven er naar om snel op de plek van een incident te zijn, in het kader van Snelst Adequate Hulp. Onze mensen moeten dus ook snel vanuit de kazerne kunnen vertrekken. Daarom vragen we van onze vrijwilligers dat zij bij aanvang van hun stage op maximum 4 kilometer of 8 minuten van een van onze 8 posten wonen.”

  Interesse om ook brandweervrijwilliger te worden?

  Op de website www.ikwordbrandweer.be vind je alle info over de proeven van het FGA, de data waarop deze proeven georganiseerd worden, de vacatures van alle hulpverleningszones in België en nog veel meer info.

  Alle informatie over hulpverleningszone Zuid-West Limburg is terug te vinden op www.zuidwestlimburg.be . Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

  Nieuwe brandweervrijwilligers gestart met opleiding Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
  Meer nieuws
  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane