U bent hier
Nieuwe telefooncentrale: En wat nu?

De nieuwe telefooncentrale is geïnstalleerd. De nieuwe telefoonnummers zijn met de buitenwereld gecommuniceerd. De telefoontoestellen werken. En wat nu? “Er zullen nog wel wat beginnersfoutjes opduiken. Heel wat collega’s hebben ook nog vragen,” zegt Tom Van Overmeiren, die de installatie van de telefooncentrale van begin tot einde begeleidde. “Geef ze zeker door!”

“Eerst en vooral wil ik alle collega’s bedanken die me geholpen hebben tijdens de voorbereidingen, de installatie en de afwikkeling van dit telecommunicatieproject,” stelt sergeant Tom Van Overmeiren. “Essec, de uiteindelijke leverancier, nam de grootste brok voor zijn rekening. Maar ook in elk van de posten waar ik kwam, kon ik rekenen op de medewerking van de collega’s. Zeker ook van de postcoördinatoren!”

Efficiënter gebruik

Het verhaal van de nieuwe centrale hangt een beetje samen met de overgang van steden en gemeenten naar een onafhankelijke hulpverleningszone. “We stelden vast dat de telefoonrekeningen van de verschillende posten toch wel erg hoog waren. De telefoonnummers van onze posten hingen ook samen met die van de gemeentebesturen waartoe ze vroeger behoorden. Dat kon efficiënter, zowel qua kosten als qua gebruik.”

Bekabeling aanpassen

Dus volgde er een uitgebreide analyse van wat er was, hoe alles gekoppeld was aan mekaar of aan derden. “We keken op alle posten ook de telefoonbekabeling na, en pasten aan waar nodig. Dan zijn we ook gestart met het opstellen van een lastenboek. Daar zijn we al in oktober 2015 mee begonnen. Proximus koppelde later ook de lijnen los van de steden en gemeenten, heel wat analoge lijnen werden ook vervangen.” Dat gebeurde allemaal nog voor de gunning van het lastenboek.

Gedwongen omschakelen

In Hasselt kwam de omschakeling naar het nieuwe telefoonnummer 011 24 88 88 opeens wel heel snel. “Hoewel er een datum in juni was afgesproken, gebeurde de overschakeling toch vroeger - door een fout van Proximus - en bovendien in een weekend. Zodat we eigenlijk gedwongen een versnelling hoger moesten schakelen. Daarna gebeurde de omschakeling in de andere posten wel gefaseerd.”

Draagbare telefoons

Het telecommunicatieverhaal is nog niet afgelopen, want er staan nog wat dingen op stapel. Tom: “ We gaan de parlofoons in Herk-de-Stad, Sint-Truiden, Tongeren en Beringen koppelen. Er komen ook ‘mobile extensions’, de draagbare telefoons die eigenlijk vervangen worden door gsm’s. In Borgloon moeten we nog enkele kleine aanpassingswerken doen. En ook het verhaal van een aparte ‘wespenlijn’ moeten we nog verder verfijnen.”

Melden van stormschade

Ook voor het melden van wateroverlast en stormschade zou er een systeem moeten komen dat de oproepen verdeelt over onze brandweerposten. “Decentrale calltaking noemen ze dat,” zegt Tom. “Die telefoontjes komen bij onze centralisten terecht, waarbij zij het webformulier zullen gebruiken als standaard vragenlijst.”

Opnemen en analyseren

In de toekomst zullen we ook overgaan tot het gebruik van ‘My Calls Analyse & Recording Software’. “Oproepen op bepaalde lijnen, oproepen van de 100-centrale en de algemene lijn van de dispatch zullen we opnemen. Zo kunnen de dispatchers de gesprekken opnieuw beluisteren. Via analyse van het aantal gesprekken per lijn kunnen we dan zien hoeveel oproepen op welke nummers binnen komen. Ook die op oude nummers.”

Tevredenheidsonderzoek

“Zijn er oude nummers die niet of te weinig gebruikt worden, dan kunnen we die afschakelen. Dat zal ons ook een merkbare kostenbesparing op abonnementen opleveren.” Tot slot: in de periode november-december plant Tom een algemene bevraging over het gebruik van de nieuwe telefooncentrale en -toestellen. Van die resultaten maken we een analyse en sturen we bij waar nodig. Wordt vervolgd!

Nieuwe telefooncentrale: En wat nu? Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane