U bent hier
Zeven nieuwe brandweervoertuigen

De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg neemt op maandag 28 mei 2018 7 nieuwe voertuigen in gebruik, goed voor een bedrag van iets meer dan 782.000 euro. De investering past in het voertuigenplan dat moet leiden tot een modern en uitgebalanceerd wagenpark voor alle posten van de hulpverleningszone.

De nieuwe voertuigen zijn 2 nieuwe multifunctionele autopompen, een duikerswagen en 4 dienstwagens. Later dit jaar komen er ook nog een ziekenwagen, autopomp, tankwagen en een autoladder bij.

Multifunctionele autopomp

Voor de posten Herk-de-Stad en Beringen kochten we telkens een nieuwe multifunctionele autopomp aan. Deze voertuigen zijn hetzelfde opgebouwd volgens het typemodel dat onze zonale werkgroep voorstelde. Het eerste exemplaar van dat type namen we vorig jaar in Borgloon in gebruik. We streven er naar om alle autopompen in onze hulpverleningszone identiek te maken zodat uitwisseling, gebruik en opleiding van de voertuigen eenvoudiger wordt.

Tweeduizend liter

De multifunctionele autopomp is het basisvoertuig van elke kazerne en zetten we in voor brandinterventies en technische hulpverlening. Elk voertuig biedt plaats aan 6 personen gekleed in een volledige interventie-uitrusting. Naast het blusmateriaal is het voertuig ook uitgerust met een set voor het bevrijden van geknelde slachtoffers bij een verkeersongeval en met ander materiaal voor technische hulpverlening. De autopomp is ook nog uitgerust met een bluspomp, een watertank voor 2.500 liter water, een schuimmenginstallatie en een lichtmast.

 • Kostprijs per voertuig: € 282.381,09
 • Leverancier: Vanassche FFE
 • Merk: Mercedes

Duikerswagen post Hasselt

De oude duikerswagen van post Hasselt heeft de gezegende leeftijd van 19 jaar bereikt en was dringend aan vervanging toe. Het nieuwe voertuig, een bestelwagen van het type Mercedes Sprinter, biedt plaats aan 5 personen. 3 zitplaatsen zijn voor de duikers. Zij zitten op speciale stoelen die voorzien zijn van een bevestigingssysteem voor de duikflessen. Onze eigen technische dienst zorgt voor de inbouw van het overige duikmateriaal, in onze werkplaatsen.

 • Kostprijs: € 83.628,41
 • Merk: Mercedes
 • Leverancier: AB Technics

Dienstwagens

In het kader van zowel verschuivingen van voertuigen volgens het voertuigplan, de vervanging van een afgeschreven voertuig als het voorzien van een dienstvoertuig voor de wacht- en permanentiedienst van de sectorcommandanten, beslisten we om 4 dienstvoertuigen aan te kopen. Op vraag van het zonecollege kozen we meer ecologisch verantwoorde voertuigtypes, iets dat voor de grotere interventievoertuigen (nog) niet mogelijk is.

Omdat onze voertuigen permanent inzetbaar moeten zijn, gingen we op zoek naar varianten die in alle omstandigheden kunnen blijven rijden. Uiteindelijk kozen we voor een combinatie van een ecologische brandstof en een traditionele motor. Na de aanbesteding kwam Volkswagen als goedkoopste leverancier uit de bus.

 • Totaal prijs: € 134.227,36 voor 4 dienstwagens
 • Leverancier: Delorge

1x dienstwagen voor de zone commandant

Voor de dienstwagen van de zonecommandant ging onze keuze naar een plug-in hybride wagen die uitgerust is met een benzinemotor ondersteund door een elektrische motor.

 • Type: Volkswagen Passat GTE, plug-in hybride.

3x Dienstwagen voor de sector commandanten

Voor de sectorcommandanten staat er in het kader van hun wacht- en permanentiedienst in iedere sector een dienstwagen op CNG ter beschikking. Deze wagens zijn uitgerust met een benzinemotor, aangepast om ook te rijden op CNG (Compressed Natural Gas). Deze auto’s starten op benzine en schakelen daarna – eens aan het rijden - automatisch over op CNG.

 • Type: Volkswagen Golf, variant met CNG

Overigens installeren we binnenkort in de nieuwe kazerne van post Hasselt een laadstation voor elektrische voertuigen en een compressiestation voor CNG.

Data om te onthouden

Nog enkele belangrijke data om te onthouden:

 • Op dinsdag 26 juni verhuist post Hasselt, samen met de administratieve en technische diensten van de zone, naar de nieuwe veiligheidssite aan de Zwarte Brugstraat 1 in Hasselt. Tussen 18:00 en 20:00 uur zullen de ploegen van dienst ook de voertuigen verhuizen. Een unieke gelegenheid om het ganse wagenpark in colonne te zien!

 • Op zondag 30 september kan het grote publiek de veiligheidssite in Hasselt bezoeken. Zowel de politie als de brandweer zet dan de deuren van de nieuwe gebouwen open.
Zeven nieuwe brandweervoertuigen Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws