U bent hier
Oefening brandbestrijding bij hoogbouw

Het blijft ontzettend belangrijk om als hulpverlener jezelf bij te scholen. En dat betekent vaak ook ‘oefenen, oefenen, oefenen’. Zo ook op donderdag 23 november. Een groep van 6 brandweermannen trok naar de PXL-studententoren in Hasselt om een oefening in de hoogte te doen. Sergeant Stefan Leyssens maakte een verslag.

“Het objectief was om enkele stellingen over brandbestrijding bij hoogbouw te testen in de realiteit. Een van de belangrijke testen was: hoe lang doen we over het afleggen van een lange lijn over de trappen tot +11? En hoeveel dynamische druk houden we over aan de lans als we aan de pomp 10 bar geven?”, legt Stefan uit. Vooral na de grote torenbrand in de Grenfell Tower in het Londense Kensington, op 14 juni 2017, rezen ook bij onze brandweer een aantal pertinente vragen rond brandbestrijding in hoogbouw. Vandaar deze oefening.

Houden de slangen?

Nog vragen die onderzocht werden in de praktijk: “Hoeveel druk moeten we aan de pomp geven om 6 bar dynamische druk aan de lans te krijgen? Houden de eerste slangen die druk wel? Ook als we pulsen? Want dan geven de drukstoten bijvoorbeeld ook hoge piekdrukken. Er waren nog veel meer vragen en testen, onder andere ‘waar kunnen we hoogtewerkers opstellen rond dit specifiek gebouw?’ en ‘waar geraken we wel en waar niet, in functie van redding en van transitional attack.’”

SOP Hoogbouw

Stefan en zijn collega’s verzamelden de gegevens van al deze empirische testen en gaan hiermee weer aan de slag in onder andere de SOP Hoogbouw, de aanvalsfiches en de oefeningen voor de zone die hierop zullen volgen (2018/2019). “Het was een zeer leerrijke oefening. Daarom wil ik ook in het bijzonder de participanten danken: Merci Arno Daniëls, Donald Goossens, Bert Goedermans, Marc Muyzers & Kris Coune voor de goede samenwerking!”

    Oefening brandbestrijding bij hoogbouw Hulpverleningszone Zuid-West Limburg/Stefan Leyssens
    Meer nieuws
    © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane