U bent hier
Op stage bij de brandweer

Onlangs mochten onze brandweerposten de studenten van het 7de jaar Integrale Veiligheid ontvangen, voor een stage van 2 weken. We blikken met Yanaika, Lotte en Loesje, studenten van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder en het Technisch Atheneum De Wijzer uit Genk, terug op een erg interessante stageperiode.

Het 7de jaar Integrale Veiligheid is niet meteen de meest bekende studierichting om je diploma secundair onderwijs te behalen. Toch is de richting – aangeboden door het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder en het technisch atheneum De Wijzer in Genk – in trek bij jongeren die graag aan de slag willen als bewakingsagent. Ook jongeren die zich voorbereiden op de ingangsproeven voor de opleiding tot politie of brandweer vinden de weg naar deze afstudeerrichting.

Van hotelschool naar brandweer

Tot zelfs van buiten onze provincie, want Lotte Rens (18) zit sinds dit schooljaar op kot in Genk, omdat haar woonplaat Begijnendijk net iets te ver van haar school afligt. “Het is eigenlijk door mijn zus dat ik hier terecht gekomen ben. Zij volgde Integrale Veiligheid een paar jaar geleden en vertelde dan altijd enthousiast over de stages bij de brandweer. Ik besloot daarop mijn studie aan de hotelschool stop te zetten en over te stappen naar Integrale Veiligheid.”

Met open armen ontvangen

Lotte heeft – terwijl we dit schrijven – haar testen voor het federaal geschiktheidsattest afgelegd. “Maar ik zal het over een half jaar nog eens opnieuw moeten proberen, want voor 1 onderdeel ben ik niet geslaagd. Jammer, maar nu weet ik waar ik op moet letten.” De stage was voor haar een bevestiging van wat ze eigenlijk al wist. “Ik wil heel zeker brandweerman worden. Mij lijkt de combinatie met ambulancier op de ziekenwagen heel boeiend. De brandweer voelde meteen als een echte familie aan. We zijn hier met open armen ontvangen en hebben in een hele fijne sfeer stage kunnen lopen.”

Erg gevarieerd

Voor Yanaika Bruyninckx (18) die in Heusden-Zolder naar school gaat, ging er ook een hele nieuwe wereld open: “Ik heb wel al gekozen voor de politie, deze stage zal daar niets aan veranderen. Maar nu weet ik wel veel beter wat dat inhoudt, brandweerman zijn. We hebben met heel veel verschillende materialen mogen werken. We kregen ook wel een stuk theorie, maar de combinatie met de erg gevarieerde doe-opdrachten maakten alles wel goed te volgen. Bovendien ben ik tijdens deze stage wat meer zelfzeker geworden. Iets wat ik wel kon gebruiken,” lacht ze.

Trotse coördinator

“Er zaten heel wat uitdagingen in de stage, zoals de fysieke opdrachten bij post Beringen. Of de PPMO-testen in Heusden. Voor sommige studenten bleek de ladderproef – een 20 meter hoge ladder op- en afklimmen – een hele uitdaging. Er waren er bij met hoogtevrees, die de proef tóch helemaal hebben doorstaan. Een hele overwinning voor hen. Ik ben toch wel trots op de stagiaires,” geeft Marc Coenen toe, opleidingsverantwoordelijke en stagecoördinator binnen onze zone.

Goede lesgevers

Loesje Baeyens (18) van TA De Wijzer volgde al eens een stage bij post Hasselt. Zij is helemaal overtuigd om brandweerman te worden, maar eerst moet ze haar rijbewijs nog halen. “Ik wil de stagebegeleiders in alle posten bedanken. We hebben enorm veel bijgeleerd op die 14 dagen. Het was niet altijd gemakkelijk om in een grote groep les te volgen. Maar toch hebben de lesgevers van de brandweer dat heel goed gedaan. Ik heb elke dag bijgeleerd. Als ik mijn rijbewijs gehaald heb, doe ik mee om het federaal geschiktheidsattest te halen. En wie weet, zien jullie mij hier dan terug!”

Op stage bij de brandweer Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane