U bent hier
Hoe stroomonderbreking voorbereiden?

Wat doen bij een stroomonderbreking, die zich deze winter kan voordoen? Woon je in een straat die deel uit maakt van het afschakelplan, dan kun je deze winter een tijdelijke stroomonderbreking ondergaan. Dat hoeft geen ramp te zijn. We geven je een aantal tips om het ongemak van een stroomonderbreking of stroompanne te beperken.

Hoe stroomonderbreking voorbereiden?

Laad je elektronische toestellen op

Doe dat liefst enkele uren voor het moment van de stroomonderbreking, om te vermijden dat er een verbruikspiek plaatsvindt vlak voor de onderbreking als iedereen zijn toestellen tegelijkertijd wil opladen.

Vergeet echter niet dat de mobiele netwerken en de vaste telefoonlijnen gestoord kunnen worden tijdens een stroompanne.

Tip: vraag aan je gezinsleden een lijst van de elektronische toestellen die ze willen kunnen gebruiken tijdens de stroomonderbreking (tablet, smartphone, laptop, mp3-speler). Herinner er hen de dag voor de stroomonderbreking aan om ze zeker op te laden.

Maak een noodpakket klaar

Zaklampen op batterijen en kaarsen of theelichtjes (altijd in gepaste houders geplaatst), medicijnen, dekens, warme kleren, ... Eventueel een radio op batterijen.

Tip: Kies een kamer, indien mogelijk goed geïsoleerd, om je met het hele gezin te verzamelen tijdens de stroomonderbreking en leg al de genoemde zaken daar, zodat je ze niet op het laatste nippertje bij elkaar moet zoeken.

Zorg voor iets om te eten en te drinken

Je zal niet elektrisch kunnen koken tijdens de stroomonderbreking: zorg dus dat je op voorhand zorgt voor eten en drinken. Je kan op voorhand bereide soep of warme dranken in een thermosfles bewaren. Geef je flesvoeding aan je baby, denk dan ook aan thermosflessen met warm water voor de flesjes.

Tip: Werk samen met de buren voor boodschappen en de bereiding van soep en een maaltijd.

Bereid je koelkasten en diepvriezers voor

Tijdens de stroomonderbreking is het beter de koelkast niet te openen zodat er geen koude verloren gaat. Zelfs zonder elektriciteit kan een koelkast voedingswaren 4 tot 6 uur koud houden als ze niet geopend wordt.

Ook de voedingswaren in de vrieskast ontdooien niet bij een stroomonderbreking van 3 à 4 uur.

Tip: Stel de temperatuur van je koelkast(en) en vrieskast(en) enkele uren voor de stroomonderbreking lager in en zorg dat ze goed gevuld zijn. Gebruik een zak met ijsblokjes als indicator om de toestand na de stroomonderbreking te controleren.

Denk aan kwetsbare personen

Waarschuw kwetsbare familieleden en buren. Indien een van hen elektronische medische toestellen nodig heeft, contacteer dan diens arts of thuisverpleging, de gemeente of het dichtstbijzijnde ziekenhuis om een oplossing te vinden.

Tip: Stel alleenstaande personen uit je omgeving voor om de uren van de stroomonderbreking samen door te brengen.

Trek de stekker van gevoelige elektronische toestellen uit

Als je op de computer aan het werken bent, zorg er dan voor je documenten op te slaan. Controleer ook of oven, kookplaten ... uitgeschakeld zijn (om eventuele gevaren te vermijden wanneer de elektriciteit terugkomt). Trek de stekker van gevoelige elektronische toestellen zoals de televisie uit om te vermijden dat een eventuele overbelasting wanneer de elektriciteit weer aangesloten wordt, schade aanricht.

Tip: Laat een lichtschakelaar aan staan zodat je onmiddellijk merkt wanneer de stroom terugkomt. Let erop niet al je toestellen tegelijkertijd weer aan te schakelen.

Lees ook deze artikels over wat doen bij stroomonderbrekingen:

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane