U bent hier
Terugblik op drukke festivalzomer

Als hulpverleningszone hebben we een drukke festivalzomer achter de rug. In het kader van de brandpreventie worden we meer en meer betrokken bij allerlei soorten evenementen, groot en klein. Zoals: Rock Herk, de Tongerse Kroningsfeesten, de ballonhappening in Sint-Truiden, ... Een bijzonder dank je wel aan alle personeelsleden die op de vele evenementen gewerkt hebben.

Een van de belangrijkste evenementen in onze zone is Pukkelpop. Hier hadden we gedurende het festival permanent een vooruitgeschoven post aan de slag. “Eerst en vooral een oprechte dank je wel voor de brandwachten op Pukkelpop,” vindt sectorcommandant Centrum, lt. Frederick Van der Have. “Dit jaar was het rustig qua incidenten, wat natuurlijk goed is voor de bezoekers. Maar als hulpverleningszone hebben we toch heel wat personeel van verschillende posten ingezet, ook op andere evenementen in onze zone. Daarom, aan iedereen: heel erg bedankt!”

24 op 24

Kapitein Dirk Vanbaelen, diensthoofd Preventie, blikt ook tevreden terug: “Tijdens de 4 Pukkelpopdagen in Kiewit stond een ploeg van een 10-tal brandweerlui 24 op 24 uur paraat als tijdelijke voorpost, vlakbij de festivalsite. Het doel van deze voorpost is de veiligheid van het festival mee te verzekeren, samen met de andere hulpdiensten.”

Eigen oproepcentrale

Daarnaast is zo’n tijdelijke voorpost ideaal om snel richting Zonhoven uit te rukken indien nodig. Want dit jaar was voor het eerst de Kempische Steenweg ter hoogte van het festivalterrein voor alle wegverkeer afgesloten. De hulpverleningszone was ook aanwezig in het Pukkelpop Controle Centrum en de zone had een eigen unit met oproepcentrale, losgekoppeld van onze centrale in post Hasselt.”

Gasflessen verboden

“Naast de bezetting van de vooruitgeschoven post waren er ook ploegen op de campings Chill en Relax, om bij incidenten daar snel te kunnen ingrijpen. Verder waren er controles op het bezit van gasflessen – bv. om te koken – want die waren verboden. Op de festivalsite zelf werden de 13 nooduitgangen permanent gecontroleerd om te zorgen dat die te allen tijden vrij bleven.”

Voorzorgen

Op camping Chill was er ook een brandweerleiding met een hoge debietpomp aanwezig, om bij hevige neerslag het overtollige water af te voeren. De brandweer is op Pukkelpop ook paraat tijdens het vuurwerk. “Dan nemen we preventief bepaalde posities in, voor als het – ondanks alle veiligheidsvoorzorgen – toch mis zou gaan.”

Fietssleutel kwijt

Ook het verwijderen van wespennesten of fietsen weghalen voor nooduitgangen behoort tot de taken van de ploeg van dienst. “Zelfs overknippen van fietssloten voor fietseigenaars komt voor. Wel altijd in samenspraak met de politie. Het gaat dan om fietseigenaars die hun fietssleutel op de festivalweide zijn kwijtgeraakt.”

Controle vooraf

Ook vooraf is de brandweer van onze zone betrokken bij de veiligheid op en rond het festivalterrein. “We voeren preventieve controles uit in functie van de veiligheid. We kijken hoe het staat met de risico’s bij blikseminslag, of de tenten goed verankerd zijn en of alle elektrische en gasinstallaties voor catering en muziek de juiste keuringsattesten hebben.”

Evenementen en cijfers

Ook in Sector Zuid van onze zone waren er afgelopen weken en maanden heel wat evenementen waar onze ploegen van dienst waren. Een overzicht:

Post Tongeren:

 • Kroningsfeesten 4 dagen: ca. 100.000 bezoekers – ploeg ter plekke: 15 personen
 • Kermisvuurwerk De Motten: ploeg van 6 personen + OVD
 • Wielerwedstrijd door centrum Tongeren: vaste ploeg in kazerne van 6 personen + OVD

Post Sint-Truiden:

 • Alle voetbalwedstrijden STVV: ploeg van 6 personen + OVD
 • EK voetbal Grote Markt: ca. 8.000 bezoekers – brandweer bemant Cp-Ops
 • Kermisvuurwerk Grote Markt, Sint-Truiden: ploeg van 6 personen + OVD
 • Ballonhapping: ca. 5.000 bezoekers – ploeg van 3 personen
 • Monumentenrun Sint-Truiden: ca. 2.500 deelnemers – ploeg van 5 personen
 • Vuurwerk Heers: ploeg van 6 personen + OVD
 • Vuurwerk Nieuwerkerken: ploeg van 6 personen + OVD
 • Fiesta Tropical, Grote Markt, Sint-Truiden: OVD

Kuren van Rihanna

Zoals altijd neemt de brandweer ook deel aan de algemene veiligheidsrondgang vlak voor de start van een festival of evenement. “Zo’n rondgang gebeurt met alle veiligheidsdisciplines samen. Bijzonder dit jaar was dat we extra aandacht moesten besteden aan bepaalde maatregelen, vanwege de terreurdreiging. Gelukkig is alles zonder problemen verlopen!” Toch als je de kuren van Rihanna op Pukkelpop niet meerekent.

Terugblik op drukke festivalzomer Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane