U bent hier
Tijdelijke ziekenwagen in post Sint-Truiden

Met de komst van Corona en de hoge concentratie COVID-19-gevallen in het zuiden van onze zone, kreeg het ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden begin maart zijn ziekenwagens niet meer bemand. Daarom vroeg de FOD Volksgezondheid aan onze zone om vanuit brandweer Sint-Truiden tijdelijk een ziekenwagendienst in te richten. Nu bijna 3 maanden en 480 ritten later, stopt dit verhaal. Coördinator DGH Carlo De Prins blikt tevreden terug.

We spoelen even terug naar begin maart. Het coronavirus bevindt zich ondertussen ook in ons land en in het zuidwesten van onze provincie lijkt de verspreiding van het virus op kruissnelheid te komen. Het ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden wordt overspoeld door COVID-19 patiënten. Gewone verpleegafdelingen worden in allerijl omgebouwd tot speciale Corona-units en het is alle hens aan dek voor de verpleegkundigen en artsen. Het ziekenhuis zet zijn personeel maximaal in voor de verzorging van de COVID-19 zieken.

Logische partner

“Hierdoor kon het ziekenhuis de permanentie van hun ziekenwagen niet verder garanderen. De FOD Volksgezondheid heeft daarop onze zone gecontacteerd met de vraag die ziekenwagendienst tijdelijk over te nemen,” weet Carlo De Prins, verpleegkundige en coördinator DGH in post Tongeren. “In feite een logische vraag aan ons als partner, want we bemannen in onze zone al 7 ziekenwagens en werken al in die regio,” stelt hij.

Huzarenstukje

In een mum van tijd wordt de reserve ziekenwagen klaargestoomd en worden mensen opgetrommeld. Op dinsdag 10 maart om 15:00 uur start de ziekenwagendienst vanuit brandweerpost Sint-Truiden. Met in totaal 33 collega’s van post Tongeren, 19 collega’s van andere posten in onze zone en 2 brandweermannen-ambulanciers van post Sint-Truiden houden ze de ziekenwagen vanuit post Sint-Truiden draaiende. 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Een huzarenstukje. “Op dit moment staat de teller op 461 ritten (red.: woensdag 27 mei ’20). Als we op 1 juni om 7:00 uur ‘s morgens stoppen, zullen we allicht eindigen op ongeveer 480 interventies.”

Tijdelijke ziekenwagen vanuit brandweer Sint-Truiden n.a.v. Coronacrisis - copyright Hulpverleningszone Zuid-West LimburgMoeilijke omstandigheden

“Voor mij is het COVID-verhaal één van de verschrikkelijkste dingen die je kan meemaken als persoon, als hulpverlener en als deel van een team," bekent Carlo. "In mijn 20-jarige carrière als hulpverlener op een ziekenwagendienst heb ik dit nooit eerder gezien. Zeker bij de start van de ziekenwagen was bijna elke rit een COVID-rit. De omstandigheden waarin we moesten werken, waren verre van gemakkelijk. Het besef dat we op elk moment ook zelf besmet konden raken, zorgde bij iedereen voor een serieuze druk. De dagelijkse strijd tegen het virus was vermoeiend: de “vijand” is onzichtbaar en er kwamen ook veel emoties bij kijken.”

Geoliede machine

Ondanks de moeilijke periode blikt Carlo met een tevreden gevoel terug: “Eigenlijk was het ook een heel toffe ervaring. Ik vond het super om te zien hoe onze teams van brandweer en medische diensten de krachten bundelden en er samen tegen aan gingen. Alle collega’s hebben zich mega flexibel opgesteld, ingesprongen, elkaar geholpen, ... Iedereen is ver boven zichzelf uitgestegen. Ik ben zo fier op de ganse groep! Ook ben ik erg dankbaar voor de fijne samenwerking met het ziekenhuis van Sint-Truiden en de ondersteuning die zij ons geboden hebben op diverse vlakken. Een echte geoliede machine. Het heeft mij nog meer doen inzien dat je in de hulpverlening elkaar superhard nodig hebt.”

Visitekaartje

Nu stopt dit verhaal. “Ja, dat is toch vreemd. Na bijna 3 maanden begint iedereen ervan te houden… Nu stopt het, nu kunnen we gaan rusten. Maar ik had het niet erg gevonden als dat gebleven was! Wij hebben ons visitekaartje afgegeven. We hebben laten zien wat we als zone kunnen. Onze groep in Tongeren is hierdoor ook nog dichter naar mekaar toe gegroeid. We hebben heel wat collega’s van andere posten leren kennen en die samenwerking was heel leuk.”

Bedankt

“Ook de brandweercollega’s van post Sint-Truiden hebben ons heel goed ontvangen en geholpen. Als er defecten waren, stonden ze klaar om die te verhelpen. Als er logistieke issues waren, sprongen ze mee in de bres. Persoonlijk ben ik erg dankbaar dat ik het vertrouwen en de mogelijkheden van de zone gekregen heb om mee te werken aan dit “project”. Nog meer ben ik er nu van overtuigd dat mensen helpen een echte meerwaarde is in mijn leven en dat ik dit wil blijven doen. #staysafe!”, besluit Carlo.

Aan iedereen die in post Sint-Truiden ‘in het heetst van de Corona-strijd’ stond: een welgemeende en hele dikke ‘merci’!

Tijdelijke ziekenwagen in post Sint-Truiden Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane