U bent hier
Cursus tunnelbrandbestrijding: "Pure topsport!"

Ook dit jaar stuurde het KCCE (Kenniscentrum Civiele Veiligheid) 24 brandweerinstructeurs naar de opleiding tunnelbrandbestrijding in het Zwitserse Balsthal. Een van hen: 1ste Sergeant Ronald Ruysen van brandweerpost Hasselt. “Het is de bedoeling dat ik mijn kennis zal delen met de collega’s in onze zone.” Voor de nieuwsbrief licht Ronald al een tipje van de sluier…

“Ik was vorig jaar ook al kandidaat om aan die opleiding deel te nemen, maar er was maar plaats voor één Limburger. De keuze ging toen naar een vaste instructeur van het PLOT. Begin 2017 kreeg ik een nieuwe kans en heb ik me onmiddellijk kandidaat gesteld.”

Afhankelijk van de noden

Het is het Kenniscentrum van Binnenlandse Zaken dat beslist welke brandweerinstructeurs mogen gaan. “Zij kijken naar de regionale spreiding van de instructeurs en naar de noden van elke brandweerpost. Zo konden uit de grootsteden Brussel, Antwerpen en Luik meer instructeurs aan de cursus deelnemen. Logisch ook, aangezien er daar ook meer tunnels zijn,” legt 1ste sergeant Ruysen uit.

Privépartners

De vierdaagse training vond plaats in de International Fire Academy/ Interkantonalen Feurwehr-Ausbildungszentrum (IFA) van Balsthal en Lungern, in Zwitserland. Een brandweerschool zoals we die ook in België vinden, maar dan met iets extra. “Zowel de kantonale brandweerschool als het internationaal opleidingscentrum zijn georganiseerd met financiële steun van privépartners. In dit geval twee verzekeringsmaatschappijen BGV en SGV. En Gasser Felstechnick AG, gespecialiseerd in tunnelbouw.”

Brand Gotthard-tunnel

De Intensivkurs Strasse & Bahn die Ronald volgde, duurde 4 dagen en was vrij intensief. “De eerste avond kregen we een veiligheidsbriefing en bespraken we al meteen een case: de brand in de Gotthardtunnel in 2001, waarbij 11 doden vielen. Meteen was duidelijk waarom de Zwitsers deze opleiding in het leven hebben geroepen. Vele van deze doden hadden vermeden kunnen worden als de brandweer toen over de juiste materialen, technieken en tactiek beschikte.”

Veel gezweet

Tijdens deze vierdaagse werden de cursisten ondergedompeld in de tactiek van het tunnel blussen. “Met behulp van de door de Zwitsers ontwikkelde technieken en materialen. Vier dagen lang zeulden we allerlei spullen mee, bovenop de dubbele ademluchtflessen (2x 9l) van 20kg. Ik heb veel gezweet,” lacht Ronald.

Werken in teams

Wat heb je precies geleerd van de Zwitserse collega’s? Ronald: “Zij zetten verschillende teams in bij een tunnelbrandbestrijding. Elk team heeft zijn eigen specialiteit. De bedoeling was dat we gedurende de opleiding roteerden in deze verschillende teams, alsook in de functie van bevelvoerder.”

Verkenningsteam

“Een eerste team is het ‘verkenningsteam’, zij moeten zoveel mogelijk info vergaren in de tunnel. Zij zijn de ogen en oren van de “Incident-Commander”. Die bevelvoerder moet zich een beeld kunnen vormen op basis van de info die hij van het verkenningsteam krijgt. Een goede (radio)communicatie is hierbij belangrijk.”

Blusteam

“Een tweede team bestaat uit de ‘blusploeg’, één bevelvoerder – een sergeant - met vier brandweermannen. Eventueel nog een autopomp met chauffeur. Zij gaan een blussing uitvoeren op basis van de gegevens die het verkenningsteam heeft doorgegeven. Van het moment dat de blussing is ingezet, start het derde team zijn werkzaamheden.”

Search & Rescue

Dat derde team bestaat wederom uit één bevelvoerder (Sgt) en vier brandweermannen. “Dit is het Search & Rescue-team (SAR). Zij proberen zoveel mogelijk slachtoffers te evacueren. Het SAR-team werkt het hardst. Het SAR-team evacueert eerst de niet-mobiele slachtoffers met brancards of sleepdoeken naar de uitgang of nooduitgang. Het spreekt voor zich dat dit niet het meest populaire team was van de opleiding!”

Kennis delen

Je voelt hem al aankomen: er werd menig ademluchtfles leeggemaakt. “Pure topsport,” noemt Ronald het. “Liters water en sportdrank gedronken. En tussendoor regelmatig iets eten. Maar ondanks het fysieke afzien was deze opleiding zeker de moeite waard! Ik kijk er dan ook naar uit om de opgedane ervaring te kunnen delen met de collega’s. Tijdens een avond-oefening zal ik meer in detail treden over de opbouw van tunnels, de gevaren van een tunnelbrand en de werking van de verschillende teams.”

Cursus tunnelbrandbestrijding: www.IFA-swiss.ch
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane