U bent hier
Vacature voor brandweervrijwilligers

Voor onze brandweerposten in Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren leggen we een werfreserve van brandweervrijwilligers aan. We zijn namelijk op zoek naar gemotiveerde mensen die naast hun job of studie willen werken als brandweervrijwilliger. Solliciteren kan tot en met zondag 3 november 2019

Wij zoeken vrouwen en mannen die andere mensen willen helpen en die zich als brandweerman of –vrouw op een zinvolle manier willen inzetten voor een veilige maatschappij. Ken jij iemand die interesse heeft? Vertel haar of hem dan zeker over deze vacature!

Als brandweerman (m/v) vervul je een veelheid van operationeel uitvoerende taken in het kader van de basisbrandweerzorg. Op die manier draag je bij aan de goede operationele werking van onze zone. Werken bij de brandweer betekent meer dan blussen alleen: brandweerlieden zijn van alle markten thuis. Bij storm of wateroverlast trek je met collega’s op pad om mens en dier te redden of te beschermen. Je vrijwaart woningen van overstroming en vult zandzakken. Wespennesten verdelgen, de rijweg vrijmaken of een koe uit de sloot halen horen er ook bij. Voor meer details verwijzen we naar de functiebeschrijving.

Voorwaarden

Je moet ten laatste op zondag 3 november 2019 aan onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Belg zijn of burger van een ander land behorende tot de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland
 • Ten minste 18 jaar oud zijn
 • Attest van goed gedrag en zeden niet ouder dan 3 maanden
 • Burgerlijke en politieke rechten genieten
 • In orde zijn met de dienstplichtwetten
 • Houder zijn van een rijbewijs B
 • Houder zijn van het federaal geschiktheidsattest (FGA)
 • Wonen op 4 kilometer of 8 minuten van een post van onze zone of bereid zijn te verhuizen om te kunnen voldoen aan deze woonplaatsverplichting

Federaal geschiktheidsattest (FGA)

Voor je kunt solliciteren, moet je in het bezit zijn van een federaal geschiktheidsattest (FGA). Heb je nog geen FGA? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor het afleggen van de proeven voor het behalen van het FGA. Inschrijven doe je via de website www.ikwordbrandweer.be.

De proeven vinden op verschillende data plaats in heel België. Vanaf zaterdag 31 augustus tot en met woensdag 2 oktober 2019 kan je inschrijven voor het FGA in de brandweerschool te Genk (PLOT): proeven op 12 en 15 oktober 2019 in Genk – sportproeven op 26 oktober 2019 in Maasmechelen.

Data om rekening mee te houden

Infomomenten - kijk ook op onze andere vacature-pagina op deze site!

Afsluiting sollicitaties:

 • Zondag 3 november 2019 om 23u59

Mondelinge proef:

 • In november voorzien we mondelinge proeven op 13, 20 en 21 november 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)*.

*Hou er rekening mee dat de mondelinge proeven zowel tijdens de daguren als ’s avonds kunnen plaatsvinden. Afhankelijk van het aantal kandidaten organiseren we één of meerdere selectiedagen.

Tip: noteer alvast de data waarop de verschillende proeven (FGA en mondelinge proeven) plaatsvinden zodat je hiermee rekening kan houden!

Aanwervingsproef

Na het behalen van het federaal geschiktheidsattest op de brandweerschool volgt een vergelijkend examen en een medisch onderzoek.

Het vergelijkend examen is een mondelinge proef. Deze proef dient om de competenties af te toetsen waar je als brandweervrijwilliger aan moet voldoen: loyaliteit/trouw, integriteit/eerlijkheid, samenwerken en kwaliteit & veiligheid. Op elke competentie moet je minstens 50% behalen. In totaal moet je minstens 60% behalen om geslaagd te zijn voor de procedure.

Ons aanbod

De aanwerving zal voorafgegaan worden door een aanwervingsstage. Als vrijwilliger krijg je een vergoeding, aangepast aan je graad.

Kandidaatstelling

Ben je geïnteresseerd? Stel je dan kandidaat. Dat kan tot en met zondag 3 november 2019.

Kandidaturen worden gericht aan hulpverleningszone Zuid-West Limburg:

 • Per brief of bij afgifte tegen ontvangstbewijs, gericht aan de personeelsdienst van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg, Zwarte-Brugstraat 1, 3500 Hasselt.
 • Bij voorkeur per e-mail: personeelsdienst@zuidwestlimburg.be

De kandidatuurstelling bevat volgende documenten (bij voorkeur in PDF[1]):

 • Jouw motivatiebrief met duidelijke vermelding voor welke post je solliciteert: Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo of Tongeren.
 • Een uitgebreid CV[2].
 • Een recent attest van goed gedrag en zeden: maximum 3 maanden oud op datum van 03/11/2019.
 • Een kopie van je rijbewijs B.
 • Een kopie van je federaal geschiktheidsattest (FGA).

Opgelet: Zorg dat je sollicitatie volledig is. Onvolledige kandidaturen worden niet weerhouden.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de personeelsdienst:

Vacature downloaden:

Veel succes!


[1] Je kan gebruik maken van een gratis online PDF-converter om bestanden om te zetten naar het juiste formaat.

[2] Je CV is een overzicht waarin we als potentiële werkgever meer te weten komen over jou. Hierin vermeld je persoonlijke (contact)gegevens, opleiding(en) en werkervaring(en). We komen graag te weten hoelang je ergens werkte, in welke functie en wat je precies deed/doet (taakinhoud).

Vacature voor brandweervrijwilligers Tom Palmaers
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane