U bent hier
Vacature voor een beroepskapitein

Voor de versterking van ons hoger kader zoeken we een beroepskapitein. Als kapitein bij de brandweer stuur je één of meerdere brandweerteams aan tijdens interventies. Daarnaast werk je ook mee aan verschillende projecten binnen onze organisatie om zo onze hulpverlening aan de burger op de snelste en meest adequate manier mogelijk te maken. 

Onze nieuwe beroepskapitein is iemand die stressbestendig is en die optimaal functioneert onder druk en in gevaarlijke situaties. Ben je daarnaast ook nog discreet en betrouwbaar en handel je integer? Wil je verantwoordelijkheid opnemen in de samenleving door als kaderlid in onze hulpverleningszone te werken? Dan ben jij de geknipte kandidaat!

Voor deze vacature leggen we een werfreserve aan en organiseren we een aanwervingsproef.

 • Heb je interesse maar wil je toch graag meer informatie? Dan ben je van harte welkom op onze infosessie op dinsdag 29 maart 2022, om 18:00 uur in post Hasselt. Inschrijven voor de infosessie kan hier.
 • Let wel, om te kunnen solliciteren heb je een FGA Hoger Kader nodig. Nog geen FGA of federaal geschiktheidsattest? Kijk op www.ikwordbrandweer.be voor meer informatie en schrijf je daar ook in voor het FGA!
  • Data van de proeven:

Wat houdt de functie van beroepskapitein in?

Multidisciplinaire coördinatie & bevelvoering

Als kapitein sta je in voor de multidisciplinaire coördinatie of de coördinatie van een aantal interventieploegen op het terrein, bij complexe of grootschalige incidenten en noodsituaties zoals brandbestrijding, ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen, bevrijdingen van geknelde personen, … Je voert het bevel over onderofficieren en manschappen en zorgt ervoor dat de ploegen als één samenwerkend geheel functioneren en op een efficiënte, doeltreffende, kwalitatieve en veilige manier interventies uitvoeren. Daarnaast werk je samen met andere officieren, hulpverleningszones en veiligheidsdiensten

Uitbouw projecten en zonaal beleid

Gaandeweg specialiseer je je in één of meerdere expertises en domeinen die de zone jou toewijst. Dit kan gaan over bijvoorbeeld technische brandpreventie, logistiek, vorming en opleiding of dispatch. Je werkt de nodige projecten, adviezen, procedures, plannen, instructies of technische fiches uit en zorgt voor de implementatie en verankering ervan in onze organisatie. Hiervoor werk je samen met de ondersteunende diensten van de zone. Je bouwt mee aan het zonale beleid en realiseert mee de vooropgestelde doelstellingen uit het meerjarenbeleidsplan.

Teamwork en people management

Je bent verantwoordelijk voor de goede werking van de ploeg(en) en het faciliteren en stimuleren van teamwerking. Tevens waak je over de interne communicatiedoorstroming binnen de ploegen zodat er een goede sfeer ontwikkeld wordt in de ploeg(en).

Als een echte ‘people manager’ weet je hoe je moet samenwerken en anderen kunt enthousiasmeren. Je bent vertrouwd met projectmanagement en bent bedreven in het aansturen en coördineren van multidisciplinaire teams. Je stelt je toegankelijk en constructief op, in lijn met de organisatiecultuur van onze hulpverleningszone.

Trainen en leren

Jaarlijks volg je praktische en theoretische opleidingen. Je operationele inzetbaarheid blijft via opleidingen, training en oefening gegarandeerd. Als je nog geen officierenbrevet hebt, krijg je via de brandweerschool een opleiding om dit brevet te behalen.

Leiding geven

Je neemt algemeen operationeel, administratief en technisch leidinggevende taken op. Je voert gespecialiseerde administratieve en technische opdrachten uit om ervoor te zorgen dat de opdrachten - die de zone jou toekent - naar behoren worden vervuld. Je neemt deel aan vergaderingen, overleg, werkgroepen, (inter)zonale oefeningen,… en rapporteert hierover.

Officier van dienst

Je werkt in dagdienst in één van onze kazernes (vermoedelijk post Hasselt, dienst brandpreventie). Buiten de normale werkuren word je als officier van dienst ingeschakeld in een beurtrol voor wachtdiensten van thuis uit. Tijdens deze diensten ben je 24/7 oproepbaar voor dringende interventies. Als officier van wacht moet je bij dringende interventies binnen een tijdslimiet van ongeveer 20 minuten ter plaatse kunnen zijn

Voorwaarden om te solliciteren

Lees alle voorwaarden en de details over de aanwervingsproeven na in dit document.

 • Eén van de voorwaarden om te kunnen solliciteren is dat je federale geschiktheidsattest Civiele Veiligheid voor het Hoger Kader bezit. UITZONDERING: Als officier van een hulpverleningszone word je geacht te hebben voldaan aan deze voorwaarde. Een personeelslid van een hulpverleningszone dat geen officier is, wordt vrijgesteld van de operationele handvaardigheidstest en de lichamelijke geschiktheidsproeven
 • Een andere voorwaarde is dat je een diploma niveau A bezit. Dat is een diploma hoger onderwijs van het lange type of een universitair diploma (licentiaat of master).

Infosessie & solliciteren

 • Heb je interesse maar wil je toch graag meer informatie? Dan ben je van harte welkom op onze infosessie op dinsdag 29 maart 2022, om 18:00 uur in post Hasselt. Inschrijven voor de infosessie kan hier. 
 • Let wel, om te kunnen solliciteren heb je een FGA Hoger Kader nodig. Nog geen FGA of federaal geschiktheidsattest? Kijk op www.ikwordbrandweer.be voor meer informatie en schrijf je daar ook in voor het FGA! 
  Data van de proeven:
  • zaterdag 22/01/'22: competentietest
  • zaterdag 12/03/'22: handvaardigheidstest
  • zaterdag 19/03/'21: sportproeven
Vacature voor een beroepskapitein Rudi Aerts voor hvzzwl
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane