U bent hier
"Van mijn hobby mijn beroep gemaakt!"

Van je hobby je beroep maken? Deze drie nieuwkomers deden het. Arno was brandweervrijwilliger en tegelijk operator bij Janssen Pharma. Davy bluste branden bij Audi in Brussel. En Bart heeft al een hele carrière bij Defensie achter de rug. Alle drie zijn ze sinds kort aan de slag als brandweerman in onze zone. Een korte kennismaking!

Arno Daniels is 21 en komt uit Tessenderlo. Daar was hij al 2 jaar als brandweervrijwilliger aan de slag. “En ondertussen werkte ik als operator bij Janssen Pharmaceutica.” Nu draait hij als beroeps mee in dagdienst bij post Hasselt, maar als hij vrij heeft, draait hij ook nog uren bij post Tessenderlo. Vanwaar die gedrevenheid? “Mijn vader is al 20 jaar brandweervrijwilliger. Bovendien spreekt de hulpverlening me erg aan. Ik beschouwde mijn engagement als brandweervrijwilliger ook als hobby. En als je dan van je hobby je beroep kunt maken, moet je niet aarzelen!”

Uit de hand gelopen

Hobby is natuurlijk niet het juiste woord, beseft Arno. “Als brandweervrijwilliger moet je toch ook heel veel oefenen en veel vrije tijd opofferen. Beschouw het meer als een uit de hand gelopen hobby.” Eentje die zo goed meevalt dat hij er met veel zijn beroep van wilde maken.

Dat geldt ook voor Davy Rummens. “Ik ben 24 en woon in Budingen, bij Zoutleeuw. Ik ben bijna 6 jaar brandweervrijwilliger in Tienen. Maar ik wilde graag beroepsbrandweerman worden. Dus solliciteerde ik een hele tijd geleden voor een functie bij de brandweer in Sint-Truiden. Zo ben ik in de werfreserve van de zone terecht gekomen. En nu dus bij post Hasselt.”

Kinderdroom

Ook Davy heeft een nauwe band met leven in en rond de kazerne. Als kleine jongen bracht hij veel tijd door bij zijn grootvader, die op 100 meter van de brandweer van Tienen woonde. “Ik zag dagelijks brandweerauto’s en ziekenwagens voorbij komen. Als ‘klein manneke’ was ik daar dan altijd sterk van onder de indruk. Zo is mijn droom om brandweerman te worden, ontstaan. Zeg nu zelf, ’t is toch plezant als je mensen kunt helpen? Dat geeft voldoening.”

Fijne sfeer

Een eerste grote stap naar het leven als een beroepsbrandweerman zetten Davy door aan te slag te gaan bij de bedrijfsbrandweer van Audi Brussels. “Maar dan toch liever het echte brandweerwerk, dichter bij huis!” Zowel Davy als Arno zijn erg tevreden over hun eerste weken bij post Hasselt. “De opleiding die we nu krijgen, is aangepast aan onze voorkennis. Er heerst hier een fijne sfeer, we krijgen de kans om ons in te werken. En mogen mee op interventie als dat nodig is.

Droomjob

Bij post Tessenderlo startte zopas ook Bart Bos als beroepskracht. In tegenstelling tot de twee bovenstaande collega’s is hij niet meer zo piepjong. “Ik word in december 44 jaar. En ik ben al sinds 2006 brandweervrijwilliger bij post Tessenderlo. Maar net zoals Arno en Davy droomde ik er van om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. En nu is het zover!”

Carrière bij Defensie

Bart heeft al een hele carrière achter de rug bij Defensie. “In 1991 startte ik als lid van het 3de Bataljon Para in Tielen. Vanaf 1996 maakte ik deel uit van de Special Forces in Heverlee en Flawinne. Daarna was ik sportinstructeur op het trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen.”

Dynamische ploeg

Een militair met zo’n palmares, die dan toch kiest om bij de brandweer te komen. Dat vraagt om iets meer uitleg! “Van je hobby je beroep kunnen maken is gewoon een fantastisch gegeven. Het kunnen werken in een jonge en dynamische ploeg als die van Tessenderlo sprak mij zeker aan! Ik ben sinds 2006 vrijwilliger in Tessenderlo. In die tijd heb ik toch een goed beeld kunnen vormen van de werking van de brandweer. En sinds 2009 ben ik penningmeester van de vriendenkring.”

Elke dag anders

“Het leuke aan werken bij de brandweer is dat elke dag anders is,” vindt Bart. “Zowel op gebied van werking als op gebied van interventies. Je weet nooit hoe je dag er zal uitzien. De verschillende taken en mogelijkheden maken het echt leuk om werken.” Bart kijkt ook al uit naar mogelijk kansen binnen onze zone: “Ik zou graag gedurende mijn loopbaan mee vorm willen geven aan onze post en op die manier een bijdrage willen leveren aan de zone.”

De zone is in elk geval erg tevreden met de aanwerving van deze nieuwkomers. We wensen jullie héél veel succes!

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane