U bent hier
Van vrijwilliger naar beroepsbrandweerman

Nieuw in de zone maar toch niet helemaal: Kris, Ruben en Davy. Deze drie vrijwilligers starten deze maand in onze zone als beroeps. Kris en Ruben als beroepssergeant bij post Sint-Truiden, Davy als brandweerman in dagdienst bij post Herk-de-Stad. Tijd om nader kennis te maken.

Na 19 jaar als brandweervrijwilliger kan Kris Coune (42) zijn brandweervest nu als beroepssergeant bij post Sint-Truiden aantrekken. Tijdens die 19 jaar als brandweervrijwilliger in Sint-Truiden werkte hij onder meer als technicus aan F16-vliegtuigen bij Defensie. De laatste jaren kwam je hem in de brandweerschool van het PLOT tegen als vaste lesgever.

Van hobby naar beroep

“Ik vond die vacature voor beroepssergeant een uitgelezen kans om van mijn hobby mijn beroep te maken. Dat is gelukt!” Kris is zichtbaar blij met zijn aanstelling. “Mijn nieuwe functie als sergeant Logistiek houdt in dat ik het onderhoud en de herstellingen van het rollend, het niet-rollend materiaal en de gebouwen opvolg.”

Logistiek in Sint-Truiden

Concreet houdt dit in dat Kris een systeem op poten zal zetten om alles wat materialen betreft – inkomende taken, taken in behandeling, afgewerkte taken - zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hij kijkt er in elk geval erg naar uit. “Daarnaast zal ik ook de verbouwing van de kleedkamer en fitness in de kazerne van Sint-Truiden opvolgen. Collega’s kunnen in de eerste plaats bij mij terecht voor alles wat de logistiek in onze post aangaat, alsook voor de organisatie van de zonale slangenwas. Daarnaast zal ik ook taken uitvoeren die ik deel met collega en VTO-verantwoordelijke Ruben.”

VTO

En met Ruben doelt Kris op Ruben Maes, al 16 jaar brandweervrijwilliger bij post Heusden-Zolder. Na 20 jaar in het onderwijs – eerst 10 jaar als onderwijzer, daarna 10 jaar als coördinator preventie en veiligheid in 3 scholengemeenschappen – maakt ook hij de overstap naar de beroepsbrandweer. Ruben wordt een van de wachtoversten in post Sint-Truiden en voor die post ook verantwoordelijke VTO – Vorming Training Opleiding.

Wachtoverste

“Als wachtoverste voer je het bevel over de eerste uitruk tijdens interventies. Daarnaast zorg ik ook voor de planning van de oefeningen, voor het opstellen van oefeningen, voor het zoeken en inplannen van instructeur, … Ik koester wel de ambitie om zo tot een zonaal oefenbeleid te komen. In elk geval: elke collega die vragen heeft over de opleidingstrajecten, de planning van de oefeningen of opleidingen, over de uren voortgezette en permanente opleidingen kan bij mij terecht!”

Jeugdbrandweer

Bij post Herk-de-Stad start Davy Machiels (24) als beroepsbrandweerman. Davy was als tiener al lid van de jeugdbrandweer en rolde zo 6 jaar geleden de brandweer binnen. Na 6 jaar als brandweervrijwilliger in Herk kan hij nu zijn droom waarmaken als beroepsbrandweerman. “Ik was ambulancier op de spoedgevallendienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en combineerde dit met de brandweer in Herk. Dat ik nu beroeps kan worden, is echt wel een kinderdroom die uitkomt,” klinkt het enthousiast.

Dagdienst in Herk

“Ik ben al altijd bezig geweest met de brandweer, van kleins af aan. En tijdens mijn jaren bij de jeugdbrandweer is mijn interesse alleen maar gegroeid. Vandaar de keuze om mee te dingen naar een functie als beroeps.” Als beroepsbrandweerman in dagdienst zal Davy samen met Philibert Bertels de dagelijkse werking van post Herk in goede banen leiden.

“Mijn taken zullen variëren: onderhoud materiaal, nazicht voertuigen, behandelen van administratie, plannen van wespenploegen, geven van oefeningen/lessen... tot het aanspreekpunt zijn van de collega's-brandweermannen/verpleegkundigen,” somt Davy op.

Met ambitie

En Davy kijkt ook al vooruit: “Een ambitie die ik sterk koester is het behalen van het brevet sergeant, alsook het brevet duiker. Ik kijk ook erg uit naar de verdere ontwikkelingen van onze post Herk-de-Stad. En, wie weet, misschien wel opendeurdag volgend jaar... De collega’s zijn in elk geval altijd welkom voor een goede babbel in post Herk, voor het bespreken van problemen of moeilijkheden en voor een helpende hand.”

Vanaf 29 oktober 2018 komt Davy Machiels in dienst als beroepsbrandweerman in post Herk-de-Stad. Hierdoor verhuist beroepsbrandweerman Arno Daniëls via interne mobiliteit (terug) naar post Hasselt - ploeg 1.

Namens de zone wensen we hen allemaal een hele goede start in hun nieuwe functie toe én heel veel werkplezier!

Van vrijwilliger naar beroepsbrandweerman Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane