U bent hier
VillachOnFire: 16de Internationale Brandweer Olympiade

Geen olympisch jaar, en toch trekken 2 sportploegen uit onze hulpverleningszone naar een olympiade. De reden: de 16de Internationale Brandweer Olympiade, #VillachOnFire. Dit jaar in het Oostenrijkse Villach. Brandweerploegen vanuit heel Europa strijden er tegen mekaar. Onze ploegen uit Hasselt en Heusden-Zolder hopen allebei als beste Belgische ploeg te kunnen eindigen.

Een olympiade alleen voor brandweerlieden: Uniek. Ook bijzonder is de deelname van post Heusden-Zolder: deze brandweerpost levert al sinds de eerste brandweerolympiade een sportploeg op dit tornooi af. “In totaal zijn er maar drie posten die dat kunnen zeggen,” weet Eric Vogels, diensthoofd zonale dispatch, die deel uitmaakt van de ploeg uit Heusden-Zolder. We spraken met hem en met Martijn Stassen van post Hasselt over hun sportieve zomerplannen.

Goed resultaat

“Volgens mij vinden die Olympiades al sinds 1963 plaats,” zegt Eric. “De meeste spelers in ons team zijn al meerdere keren naar de Olympiade geweest. Een deel van hen gaat zelfs al voor de 6de keer.” De Heusdenaren komen dus allerminst onbeslagen op het ijs. “We zijn dit jaar met 9 spelers en 1 reserve. Onze ambitie is om een goed resultaat neer te zetten in de koppelwedstrijd en om als beste Belgische ploeg naar huis te komen.”

Eerste van de Benelux

Maar Eric vindt het zeker zo belangrijk om een aangename uitstap te hebben met de collega’s. Iets waar ook de ploeg van Hasselt naar streeft. Zij nemen deel met 10 sportievelingen en post Hasselt levert ook 1 scheidsrechter af. Brandweerman Martijn Stassen steekt de ambities van zijn ploeg niet onder stoelen of banken: “Wij gaan tonen dat wij de echte en terechte nummer 1 van de Benelux zijn!”

Unieke kans

Net zoals de ploeg uit Heusden nemen de Hasselaren deel aan de traditionele koppelwedstrijd. “Dat is samen met de natte aanzuigwedstrijd de belangrijkste teamcompetitie in de brandweerolympiade,” weet Martijn. Deelnemen aan zo’n internationale sportwedstrijd voor brandweerlieden is voor elke deelnemer bijzonder: “De Olympiade vindt maar een keer om de 4 jaar plaats. Het is een unieke kans om tegen andere ploegen te spelen en andere mensen te ontmoeten. Het is de hoogmis van onze sport, een evenement waar we 4 jaar voor getraind hebben.”

Gewijzigde ploeg

In het verleden zijn er nog wel sportploegen van Hasselt naar de brandweerolympiade geweest. “Maar dat dateert al van de vorige eeuw,” zet Martijn. “De sportploeg van onze generatie heeft 4 jaar geleden deelgenomen aan de olympiade in Mulhouse (FR). Sindsdien is de helft van de ploeg gewijzigd, maar de ervaren rotten zullen hun kennis, wijsheid en stressbestendigheid doorgeven aan de nieuwelingen.”

Indrukwekkend

Beide sportploegen kijken enorm uit naar dit evenement. “Het is best wel een indrukwekkende ervaring. Honderden andere brandweermannen en -vrouwen, uit alle uithoeken van Europa komen er samen. Het geeft een gevoel van samenhorigheid! Echt een unieke ervaring,” besluiten Eric en Martijn.

Wij wensen hen alvast een veilige reis toe en vooral héél veel succes met hun wedstrijd. Wij zullen duimen.

Volg alles op www.villachonfire.at, via onze Facebook-, Twitter- en Instagrampagina's en via #VillachOnFire.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane