U bent hier
Wensballonnen: wat kan en wat mag

Wensballonnen worden almaar populairder, maar zijn niet zonder gevaar. Om ongelukken of ongewenste brand te voorkomen, moet je ze veilig en correct gebruiken. Hou er vooral ook rekening mee dat sommige steden en gemeenten. Ook in de buurt van luchthavens is het verboden wensballonnen op te laten.

Wensballonnen, ook wel gekend als ‘Thaise lampions’, vind je in de handel in diverse modellen en kleuren. Andere namen voor dit product zijn: gelukslampion, ufoballon, sky lantern, herdenkingsballon, Chinese lantaarn, Oosterse lampion, …Wensballonnen worden gebruikt bij verschillende gelegenheden, vaak om iets te vieren, dus ook met Kerstmis en Nieuwjaar.

Verboden in stad of gemeente?

Sommige steden en gemeenten verbieden het gebruik van wensballonnen. Vraag na bij jouw gemeente of politie wat het plaatselijke reglement is. Een politieverordening in je gemeente of stad kan ook bepalingen over het gebruik van de wensballonnen bevatten, zoals een vergunnings- of meldingsplicht. Misschien krijg je wel een GAS-boete als je wensballonnen gebruikt?

Als brandweer promoten we het gebruik van wensballonnen NIET. We raden het zelfs af, omwille van het risico op brand. Als de ballon op een dak terecht komt, of in een dorre weide, kan het kaarsje daar brand veroorzaken.

Tips om wensballonnen op te laten

  • Controleer de ballon vóór gebruik op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op!
  • Bevestig geen andere voorwerpen onderaan de ballon.
  • Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon niet op bij regen of vochtig weer (vb. mist) of bij krachtige wind.
  • Hou na het aansteken van de brander of wiek de ballon steeds met minstens twee volwassenen gedurende minstens 90 seconden vast tot het moment van oplaten.

Verbod rond vliegvelden

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft in een omzendbrief een zone (de zogenaamde zone 2) afgebakend rond de belangrijkste burgerlijke en militaire luchthavens waarbinnen het oplaten van wensballonnen niet toegelaten is omwille van de luchtvaartveiligheid. Buiten deze zone, en dus in de rest van het land (uitgezonderd de gemeentes die het verbieden), mogen wensballonnen wel opgelaten worden, maar slechts 20 tegelijkertijd. Bovendien bepaalt de omzendbrief een aantal voorwaarden voor het oplaten van deze wensballonnen. Wil je meer dan 20 wensballonnen gelijktijdig loslaten, dan heb je de oestemming nodig van het directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Meer informatie over deze beperking en formulieren om toelatingen aan te vragen, vind je op de website van de FOD Mobiliteit.

Copyright: FOD Economie en Hulpverleningszone Zuid-West Limburg

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane