U bent hier
Brandweerman Frank heeft WOII als hobby en schrijft derde boek

Brandweerman Frank Vanstreels heeft een uit de hand gelopen hobby: het verzamelen van spullen uit WOII. “Het begon met Amerikaanse helmen, dan schakelde ik over op foto’s en nu is het aftellen naar de publicatie van mijn derde boek, ‘Hasselt als rustplaats’.” Wij waren nieuwsgierig en voelden Frank aan de tand.

Als sinds 1988 is Frank bij de brandweer in Hasselt. Eerst als vrijwilliger, later, in 1994, werd hij beroeps. Al was dat niet zijn jongensdroom, brandweerman worden. “Als kwajongen speelde ik altijd soldaatje. De verhalen over mijn grootvader aan moederszijde, die beroepsmilitair was, boeiden me ook heel erg. En zo groeide een kinderspel uit tot een grote interesse in het leger.”

Tekenen en verzamelen

Tijdens zijn legerdienst in 1988 onderzocht hij ook de optie om beroepsmilitair te worden. “Maar uiteindelijk ging ik aan de slag als technisch tekenaar, omdat de verdiensten als militair in die tijd echt laag waren.” Niettemin bleef de interesse voor het leger en begon Frank met het verzamelen met Amerikaanse helmen.

Roet in het eten

Niet zomaar eender welke Amerikaanse legerhelm. “Het moesten er zijn van het type US M1, het type dat later ook door de NAVO erkend is als internationale legerhelm. Later stapte ik over naar het verzamelen van spullen van het 101ste Airborn, de para’s van de Screaming Eagles.” Tot het succes van de film ‘Saving Private Ryan’ roet in het eten gooide. “Dat succes leidde er toe dat de vraag naar spullen van het 101ste Airborn exponentieel steeg.”

Amerikaanse tankdivisie

De tv-serie ‘Band of Brothers’ deed daar nog een schepje bovenop. “Uiteindelijk heb ik mijn volledige verzameling verkocht,” moet Frank toegeven. “De foto’s die ik had, van de Duitse bezetting in Hasselt en later van de bevrijding door de Amerikanen, heb ik wel gehouden.” Toch was Frank nog niet uitverzameld. “Ik heb me vervolgens toegelegd op de Amerikaans 2de tankdivisie, “the 2nd Armored Division”, bijgenaamd ‘Hell on Wheels’, vanwege de grote rol die ze gespeeld hebben in de bevrijding van België.”

Hulp van brandweer

“Ook Hasselt werd door die 2de tankdivisie van het Amerikaans leger bevrijd, op 7 september 1944. En hoe meer ik me in die bevrijding verdiepte, hoe meer Hasselaren me foto’s te leen gaven of me informatie bezorgden. Zo kreeg ik het idee om met al dat materiaal een boek te maken. Dat is verschenen in 2000 en in de voorbereidingen kreeg ik veel hulp van oud-brandweermannen die WOII nog meegemaakt hadden. Een groot voordeel van bij de brandweer te werken!” Nog een meevaller was dat collega kapitein Dirk Vanbaelen het archief van onder de oorlog “gered” heeft waar een schat aan informatie instond.

15 bombardementen

Het boek, met als titel ‘Bombardementen op Hasselt, WOII, deel 1’ verscheen in eigen beheer, op 400 exemplaren en is ondertussen volledig uitverkocht. “Hasselt is in totaal 15 keer gebombardeerd door de geallieerden. Die wilden de bevoorrading van het Duitse front stilleggen en het Duitse leger, dat onze stad bezet hield, verhinderen met tanks op te rukken naar Normandië.” Dit allemaal ter voorbereiding naar “ de” landing toe op 6 juni 1944, bij ons beter gekend als D-Day.

In puin

“De Duisters wilden hun tanks en ander zwaar geschut via het spoor naar Le Havre vervoeren. Dat was goedkoper en sneller dan via de weg. Om hen tegen te houden, bombardeerden de geallieerden alle stations en spoorlijnen op plekken waar het Duitse leger zat.” Die bombardementen waren niet van het meest efficiënte soort, waardoor Hasselt al snel in puin lag. Stof genoeg voor Frank om een 2de boek te schrijven.

Tweede boek

“Dat is dan ‘Hasselt, van bezetting tot bevrijding’ geworden. Dat verscheen onlangs in november 2016. Er staan heel veel foto’s in van Duitse soldaten in Hasselt. Die verbleven hier in een van de 2 Hasseltse ziekenhuizen, als ze gewond terugkwamen van het Russische front. De Duitsers hebben hier in Hasselt gezeten van 12 mei 1940 tot september 1944. Een hele tijd, dus veel materiaal om over te schrijven.”

Hesselossen en de Amerikanen

Daarna kwamen de Amerikanen en andere geallieerden om Hasselt en bij uitbreiding België te bevrijden. Ook die periode leverde heel wat interessant bronnenmateriaal op. Frank: “Ik had na het 2de boek nog zoveel foto’s over, van de bevrijding door de Amerikanen, van Hasselaren die samen met de Amerikaanse soldaten poseerden, van Hesselossen die met Amerikaanse militairen getrouwd zijn tussen april 1944 en de zomer van 1945, …”

Lancering derde boek

Goed voor een derde boek – ‘Hasselt als rustplaats’ - dat zal verschijnen in september 2019, in aanloop naar de herdenking van de bevrijding van België, dan 75 jaar geleden. Frank zocht hiervoor contact met Amerikaanse en Canadese soldaten die hier nog tot in oktober 1945 verbleven hebben. “Ik heb ook contact met enkele Hasseltse dames die met een Amerikaanse soldaat trouwden en naar de Verenigde Staten verhuisd zijn. Of met hun familie. Het boek is bijna klaar. En de lancering gebeurt tijdens de herdenkingsfeesten op 6, 7 en 8 september 2019, hier in Hasselt.”

Interesse in een boek?

Interesse in een boek van Frank Vanstreels?

Contacteer Frank via mail of gsm 0476/85.90.90.

Brandweerman Frank heeft WOII als hobby en schrijft derde boek Frank Vanstreels
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane