U bent hier
Hoe word je brandweerman of brandweervrouw?

Wil je graag bij de brandweer, als vrijwilliger of beroeps? Fijn. Welkom! Alleen moet je eerst een aanwervingsprocedure doorlopen. Om aan die procedure te mogen deelnemen, heb je een federaal geschiktheidsattest nodig. Daarnaast moet je ook voldoen aan een aantal ‘administratieve’ voorwaarden. We leggen de weg naar de brandweer voor je uit.

In principe bestaat de weg naar een job als brandweer (m/v) uit drie delen:

 1. Het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA)
 2. Solliciteren voor een vacature bij de brandweer. Hou er rekening mee dat je als brandweervrijwilliger op maximum 4 km/8min. van de brandweerpost van je keuze woont!
 3. Slagen voor de aanwervingsproeven (sollicitatieprocedure voor een vacante functie binnen een brandweerpost) - hou onze vacature-pagina in de gaten of schrijf je in voor de vacaturenieuwsbrief.
 4. Slagen in de brandweeropleiding

Federaal Geschiktheidsattest

Twee maal per jaar organiseert de brandweerschool van het PLOT in Genk (Oefenhal PLOT, Zwarte Goudlaan 1) testen die je kunt afleggen om het federaal geschiktheidsattest te behalen.

Hou deze data goed in de gaten. Het geeft je wat meer tijd om je goed voor te bereiden. Zeker de fysieke proeven en de praktische test zijn dingen die je goed kunt (en moet!) voorbereiden.

FGA Basiskader in 2022

 • In het najaar (september/oktober) - data nog niet bekend
 • Geen diploma-vereisten
 • Inschrijven via de website www.brandweer.be - startuur van de proeven aan het PLOT in Genk kun je - in de mate van beschikbaarheid - zelf kiezen.
 • Sportproeven: data worden bekendgemaakt aan de kandidaten die slagen voor competentie- en handvaardigheidsproeven.

FGA Middenkader in 2022

FGA Hoger Kader in 2022

 • Proeven op niveau van officier/kapitein, voor houders van een masterdiploma of diploma hoger onderwijs Lange Type
 • Competentietesten: Zaterdag 3 september 2022
 • Handvaardigheidsproef: Zaterdag 15 oktober 2022
 • Sportproeven: Zaterdag 22 oktober 2022
 • Inschrijven kan hier vanaf maandag 27 juni '22 tot en met vrijdag 29 juli '22

Inschrijven voor het FGA?

Inschrijven voor deelname aan de testen voor het behalen van het FGA kan via de website Ikwordbrandweer.be, vanaf bovenvermelde data. Zorg dat je op voorhand alle nodige documenten digitaal bij de hand hebt (opgeladen op je pc, laptop, smartphone of in de 'cloud').

In dit filmpje krijg je een idee van de proeven om het FGA te behalen:

De brandweeropleiding

Filmpje over de brandweeropleiding:

Enkele vrijwilligers aan het woord

Hoe beleven de brandweermannen die al bij ons aan de slag zijn hun job als brandweervrijwilliger? We laten een aantal van hen aan het woord:

Vacatures bij de brandweer

Wil je graag bij een van onze brandweerposten (Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren) werken, hou dan onze vacaturepagina in de gaten. Je kan je op deze pagina ook inschrijven voor de vacature-nieuwsbrief.