U bent hier
Waarom een hulpverleningszone?

De brandweerposten van Beringen, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren vormen sinds 1 januari 2015 een grote hulpverleningszone, Zuid-West Limburg. In 2017 kwam daar een 8ste post bij: brandweer Borgloon. Onze hulpverleningszone Zuid-West Limburg is één van de 34 brandweerzones in België, die ontstonden als gevolg van de grote brandweerhervorming.

Het samengaan van verschillende brandweerkorpsen is een logische evolutie na de invoering in 2007 van de Snelst Adequate Hulp (SAH), het systeem waarbij het Hulpcentrum 100 (112) niet langer het territoriaal bevoegde maar wel het snelste korps uitstuurt: het korps dat het snelst op de interventieplaats aanwezig kan zijn.

Kwaliteitsverhoging

De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. Een betere hulpverlening, onder meer door intensievere opleiding, moet de veiligheid van burgers en personeel vergroten. Daarnaast streeft de hervorming, door de schaalvergroting en het in leven roepen van hulpverleningszones, ook een efficiëntere inzet van mensen en middelen na. Op deze manier is het de bedoeling om het maximum aan mensen bij de brandweer in Zuid-West Limburg ook operationeel inzetbaar te houden.

Lees meer over de brandweerhervorming

De provincie Limburg telt drie hulpverleningszones:

  • Hulpverleningszone Noord-Limburg (zie groene gedeelte op de kaart)
  • Hulpverleningszone (brandweerzone) Oost-Limburg (zie blauwe gedeelte op de kaart)
  • Hulpverleningszone Zuid-West Limburg (oranje-geel-bruin op de kaart). Meer over onze hulpverleningszone lees je hier.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane