U bent hier
Hoe word je brandweerman of brandweervrouw?

Wil je graag bij de brandweer, als vrijwilliger of beroeps? Fijn. Welkom! Alleen moet je eerst een aanwervingsprocedure doorlopen. Om aan die procedure te mogen deelnemen, heb je een federaal geschiktheidsattest nodig. Daarnaast moet je ook voldoen aan een aantal ‘administratieve’ voorwaarden. We leggen de weg naar de brandweer voor je uit.

In principe bestaat de weg naar een job als brandweer (m/v) uit drie delen:

  1. Het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA)
  2. Solliciteren voor een vacature bij de brandweer. Hou er rekening mee dat je als brandweervrijwilliger op maximum 4 km/8min. van de brandweerpost van je keuze woont!
  3. Slagen voor de aanwervingsproeven (sollicitatieprocedure voor een vacante functie binnen een brandweerpost) - hou onze vacature-pagina in de gaten of schrijf je in voor de vacaturenieuwsbrief.
  4. Slagen in de brandweeropleiding

Federaal Geschiktheidsattest

De brandweerschool van het PLOT in Genk (Oefenhal PLOT, Zwarte Goudlaan 1) organiseert minimaal 1x per jaar testen die je kunt afleggen om het federaal geschiktheidsattest te behalen. De data vind je op de website www.ikwordbrandweer.be 

Zorg dat je op voorhand alle nodige documenten digitaal bij de hand hebt (opgeladen op je pc, laptop, smartphone of in de 'cloud').

Deze proeven gaan door in de  PLOT Oefenhal – Zwarte Goudlaan 1, 3600 Genk. De testen worden in het Nederlands afgenomen.

De proeven om het FGA te behalen

In dit filmpje krijg je een idee van de proeven om het FGA te behalen:

De brandweeropleiding

Filmpje over de brandweeropleiding:

Enkele vrijwilligers aan het woord

Hoe beleven de brandweermannen die al bij ons aan de slag zijn hun job als brandweervrijwilliger? We laten een aantal van hen aan het woord:

Vacatures bij de brandweer

Wil je graag bij een van onze brandweerposten (Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren) werken, hou dan onze vacaturepagina in de gaten. Je kan je op deze pagina ook inschrijven voor de vacature-nieuwsbrief.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane