U bent hier
"Elke interventie heeft iets speciaals"

Brandweervrijwilliger worden bij brandweerpost Tessenderlo? Het kan! Peter Thomas is 44 jaar en is sinds drie jaar een Looise brandweervrijwilliger. Als master in de communicatiewetenschappen werkt hij overdag bij Defensie. Wat trekt hem dan zo aan bij de brandweer? We laten het hem graag zelf vertellen!

“De afwisseling tussen mijn administratieve functie in Evere en de actie in teamverband bij de brandweer in Tessenderlo maakt het voor mij een ideale combinatie,” vertelt Peter. “Toen ik afstudeerde wou ik eerst enkele jaren ervaring opdoen en actie beleven bij Defensie gaan alvorens een job te zoeken in de media. Maar ondertussen werk ik nu meer dan 20 jaar bij Defensie, als communicatiespecialist.”

“Tijdens mijn loopbaan zat ik vaak in het buitenland, zowel voor opdrachten als oefeningen. Onder andere als pelotonscommandant én als journalist voor Vox, het nieuwskanaal van Defensie. Erg boeiend allemaal. Mettertijd groeide ik door en kreeg ik een meer administratieve communicatiefunctie. Hierdoor werd de combinatie werk-gezin, met drie jonge kinderen ook wel wat eenvoudiger … en dan kwam die droom om brandweervrijwilliger te worden weer op de proppen.”

Federaal geschiktheidsattest

In 2017 besloot Peter om zijn federaal geschiktheidsattest voor de brandweer te behalen. “En toen er weer aanwervingen kwamen voor post Tessenderlo, heb ik meteen gesolliciteerd. Nu combineer ik dus mijn hoofdjob bij Defensie met mijn engagement als brandweervrijwilliger.”

Goede afspraken maken

“Ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze. Met drie kinderen in huis is het wel belangrijk dat we alles goed plannen, maar tot nu toe is dat altijd gelukt. Ook tijdens de brandweeropleiding – die 2 jaar in avondonderwijs duurt - kon het soms druk zijn. Zo een opleiding en de bijscholingen achteraf kosten tijd en inspanning. Maar dankzij goede afspraken met mijn gezin verloopt dat prima.”

(lees verder onder de foto)

Elke interventie is speciaal

Als de brandweeropleiding halfweg is, krijgen kandidaat-vrijwilligers een bieper. Dat betekent ook dat ze vanaf dan mee mogen op interventie. “Als je bieper gaat, weet je dat je er moet voor gaan, want er is ergens een noodsituatie waar de brandweer nodig is. Ondertussen heb ik mijn bieper al wel een hele tijd, maar telkens opnieuw geeft het een kleine adrenalinestoot als hij afgaat. Je weet niet wat er gaat komen of hoe de situatie er ter plekke zal uitzien. Maar je weet wel dat je met je team er samen gaat invliegen en dat je mensen kan helpen. Dat maakt elke interventie bijzonder.”

Niet twijfelen, ga er voor

“Wat me aantrekt bij de brandweer is het actieve van de job en het teamwork. Als je iets doet als brandweer, zie je meteen resultaat. Daar doe je het voor. De sfeer in de ploeg is ook erg goed, iedereen komt goed overeen. Dat maakt dat je bij een interventie ook kunt rekenen op je collega’s. Dus als je interesse hebt: niet twijfelen. Kom je informeren en ga er voor!”

Werken bij de brandweer
Ook zin om brandweervrijwilliger te worden?

De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug.

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.
Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane