U bent hier
Rookmelders plaatsen? Een makkie waarmee je levens redt!

Rookmelders plaatsen? Een makkie waarmee je levens redt! Zeker na het lezen van onze tips. Want rookmelders in huis zorgen er voor dat het alarm afgaat bij rook. Zo ben jij gewaarschuwd en kun je de nodige maatregelen nemen. Brandt het toch? Noodnummer 112 bellen!

Rook is levensgevaarlijk. Rook kan er voor zorgen dat je verdoofd geraakt... En zo word je misschien wel niet meer wakker, terwijl je woning in vlammen opgaat. Geen leuk idee. Rookmelders in huis zorgen er voor dat er bij rook een alarm afgaat. Op die manier redden rookmelders levens. Bovendien is een rookmelder installeren helemaal niet moeilijk.

Waarom rookmelders?

Rookmelders detecteren het snelst de rook, meestal voordat jij er ook maar iets van merkt. Zeker als je slaapt. Want je neus slaapt dan ook. Het waarschuwingssignaal van de rookmelder maakt je dan tijdig wakker, zodat de menselijke en materiële schade tot een minimum beperkt blijft. Elke seconde telt. Elke rookmelder telt!

Te veel doden door woningbrand

In 2017 telden we 53 doden na een woningbrand, in 2016 waren er dat nog 78 doden. De enige remedie tegen doden door woningbrand is het plaatsen van rookmelders. Want als je slaapt, slaapt je neus ook en ruik je de rook niet. Ook een vluchtplan bespreken met je gezin is noodzakelijk om veilig en snel bij brand het huis te verlaten.

Schakel elektrische toestellen uit

Nog een goede tip: Schakel voor je gaat slapen alle elektrische toestellen uit. En neem geen uitgebreid bad als er nog potten met eten op het fornuis staan te pruttelen."
Eén van de belangrijkste oorzaken voor de vele branden zijn die elektrische toestellen die we dag en nacht gebruiken of opladen. Brandveilig leven kan je leren en liefst vandaag nog! Neem contact op met de brandpreventieadviseurs van de brandweerposten in jouw buurt.

Goede rookmelders aanschaffen

In doe-het-zelfzaken en elektrohandels kun je rookmelders kopen.

 • Koop rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
 • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604. Rookmelders gecertificeerd door Bosec, VDS, BS, NF of een gelijkaardige keuringsinstelling garanderen een goede kwaliteit.
 • Op de site Speel niet met Vuur vind je heel wat informatie over hoe je je woning brandveiliger kunt maken.

Rookmelders plaatsen

Je hebt rookmelders gekocht? Goed zo! Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, ben je voldoende beschermd tegen brandgevaar.

Neem daarom deze tips ter harte:

 • Plaats zeker één rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis.
 • Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
 • Plaats je de rookmelder op de muur? Doe het dan ze hoog mogelijk, maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
 • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kunt voor onderhoud.
 • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.
 • Rookmelders in de keuken, badkamer of garage raden we af. Op die plekken kunnen rookmelders sneller een vals alarm geven.

Rookmelders onderhouden en testen

 • Test tenminste 1 keer per maand jouw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien. Doe dat op de eerste donderdag van de maand, de #dagvanderookmelder
 • Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met de stofzuiger
 • Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kun je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak een levensduur van 10 jaar
 • Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. Doe je dat toch, dan functioneert de detector niet of niet goed

Rookmelders verplicht vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om in elke woning (huurwoning, appartement, nieuw of oud huis, studio, kot, ...) minstens één rookmelder op elke bouwlaag te hebben. Hang ze op en registreer ze, zo maak je kans op een leuke prijs!
Meer info hierover vind je op Hangrookmelders.be.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane