U bent hier
Wateroverlast: Wat kan je zelf doen?

  Wat kan je zelf doen tegen wateroverlast? De regen kan je niet tegenhouden, maar je kan je wel voorbereiden! Schaf zelf lege zandzakken aan en zorg voor een voorraadje zand, zodat je je woning kunt beschermen. Wij geven je graag enkele tips om jezelf en je woning voor te bereiden op mogelijke wateroverlast.

  Als brandweer kunnen we op crisismomenten, zoals bij hevige regenval, overstromingen en wateroverlast, niet overal tegelijk zijn. Zelf kan je een aantal dingen ondernemen om je woning of andere bezittingen te beschermen tegen wateroverlast of overstromingen.

  Voorbereiding

  • Houd de dakgoten van je woning vrij van bladeren en ander vuil
  • Voorzie een voorraadje zand en lege zandzakken
   • je vult die pas als er wateroverlast voorspeld is
   • je stapelt ze op deze manier voor deuren, poorten, ramen ... waar je wateroverlast verwacht
   • maak ze na gebruik ook weer leeg, zo kun je de zandzakken langer blijven gebruiken
   • leg de zandzakjes na gebruik op een donkere plaats (om ze beter te bewaren)
  • Staat je kelder regelmatig onderwater? Woon je in overstromingsgebied? Investeer dan in schotten voor je deuren en of de garagepoort (zelf simpel en efficiënt schotten plaatsen? Lees hier hoe).
  • Spreek met je buren een beurtrol af voor het vrijhouden van de roosters in de grachten bij jou in de buurt
  • Stel een noodpakket samen (zie checklist)
  • Zorg dat je weet hoe water, gas en elektriciteit moet afsluiten
  • Informeer bij jouw verzekering welke soort schade gedekt is
  • Maak een lijst van waardevolle bezittingen van het hele gezin
  • Leg een fotodossier aan van roerende (en onroerende) goederen die bij een overstroming niet geëvacueerd kunnen worden, zodat je later de schade kan aantonen

  Zandzakken

  Lege zandzakken haal je bij je recyclagepark, de gemeente of de dichtst bijzijnde doe-het-zelf-zaak. De brandweer heeft een samenwerking met Limburg.net. In de containerparken of recyclageparken van Limburg.net kan je lege zandzakken aankopen. Ook de meeste andere containerparken, die niet onder Limburg.net vallen, bieden lege zandzakjes te koop aan.

  In enkele gemeenten in onze zone kun je zandzakken via de gemeente bekomen:

  Bij de aankoop van de lege zandzakjes krijg je ook een handleiding mee over het gebruik van de zandzakjes (vullen, stapelen, wat te doen na gebruik). Hier kan je de instructies in pdf downloaden.

  Kostprijs lege zandzakken via Limburg.net

  De zakjes kosten 0,50 euro / stuk en worden enkel per set van 10 stuks verkocht. De totaalprijs voor een setje van 10 lege zandzakjes is 5 euro (prijs Limburg.net containerparken)

  Maximaal mogen er 40 stuks per gezin per jaar verkocht worden.

  Waarom zandzakjes via Limburg.net ?

  Naar aanleiding van de evaluatie van de wateroverlast van juli 2021, werd een oplossing gezocht voor de verdeling van preventieve zandzakken aan de inwoners. Hiervoor werd een samenwerking uitgewerkt tussen de 3 Limburgse hulpverleningszones en Limburg.net.

  De Limburg.net-parken zijn vlot bereikbaar, hebben voldoende opbergmogelijkheden en vervullen ook een maatschappelijke rol.

  Bovendien kunnen we zo grote toeloop en logistieke problemen vermijden bij de verschillende brandweerkazernes op het ogenblik dat er wateroverlast dreigt.

  Wat als de brandweer een noodsituatie afkondigt?

  De praktische regeling wordt dan aangepast naargelang de noodsituatie. We zullen dit op het moment zelf aankondigen.

  Nog meer tips